Пн29 /05 /2017

Back Вие сте тук:Начало Документи

Резолюция №194 на Общото събрание на ООН за правото на завръщане на палестинските бежанци

Резолюция №194 на Общото събрание на Организацията на обединените нации

194 (ііі). Палестина – доклад на посредника на Организацията на обединените нации в Палестина за постигнатите резултати.

Общото събрание,

след като се запозна допълнително със ситуацията в Палестина,

1. изразява чувството си на дълбоко удовлетворение от постигнатите резултати от покойния Посредник на Организацията на обединените нации в насока към постигане на мирно урегулиране на бъдещата ситуация в Палестина, за което той пожертва живота си; изразява своите благодарности към действащия Посредник и неговия екип за продължителните им усилия и предаността им към техните задължения в Палестина;

Прочети още...

Защо Нeтурей карта е против държавата Израел?

Текстът, който предлагаме в нашия сайт, е представяне, направено от самата организация Нeтурей карта. Освен с това име организацията се представя и като „Евреи, обединени срещу ционизма”. Нeтурей карта отстоява възгледа, че евреите не могат да имат своя държава до идването на Месията.  Нeтурей карта е арамейски израз, означаващ „пазители на Града”. Името Нeтурей карта произлиза от случка, в която равин Йехуда  Ха – Насси (равин Юда принцът) изпратил Равин Хийя и Равин Аши на обиколка с цел проверка. В един град те пожелали да видят „пазителите на Града” и градската гвардия се показала пред тях.

Прочети още...

„Крадат органите на синовете ни”

     Публикуваната в шведския вестник “Афтонбладет” статия на журналиста Доналд Бодстром, в която се разказва как израелски войници убиват палестинци и след това продават органите им, предизвика вълна от гневни отзиви в Израел.
Статията, чийто автор е известен с борбата си за възтържествуване на справедливостта по света, е придружена със снимки на трупа на палестинския младеж Билял Раним, върху който се вижда дълъг хирургичен шев. В своята статия Бодстром превежда множество факти и доказателства  за, по думите му, „този мрачен бизнес в окупираните от Израел палестински територии”.

Прочети още...

Доклад на ООН: престъпления срещу човечеството, са били извършени от израелската армия в Газа

       Според наскоро публикуван доклад на ООН Израел е „наказвал и тероризирал” цивилното население на Ивицата Газа по време на продължилата три седмици офанзива  в началото на годината.

Ричард Голдстоун, който ръководи разследването, заяви, че е намерил доказателства, че Израел е действал срещу цивилното население и е използвал прекомерна сила по време на военните действия, които започнаха на 27 декември.

Прочети още...

Пълен текст на речта на Барак Обама в Кайро

За мен е чест да бъда във вечния град Кайро и да бъда гост на две забележителни учебни заведения. В продължение на повече от хиляда години университетът „Ал-Азхар” е пътеводната светлина на ислямското знание, а в продължение на повече от един век Каирския университет е източникът на египетския напредък. Заедно вие олицетворявате хармонията между традицията и прогреса. Благодарен съм за вашето гостоприемство и за гостоприемството на египетския народ. Също така аз съм горд да донеса със себе си доброжелателството на американския народ и мирния поздрав на мюсюлманските общности в моята страна: Ас-саляму алейкум!

Прочети още...