Пн29 /05 /2017

Back Вие сте тук:Начало Документи Доклад на ООН: престъпления срещу човечеството, са били извършени от израелската армия в Газа

Доклад на ООН: престъпления срещу човечеството, са били извършени от израелската армия в Газа

       Според наскоро публикуван доклад на ООН Израел е „наказвал и тероризирал” цивилното население на Ивицата Газа по време на продължилата три седмици офанзива  в началото на годината.

Ричард Голдстоун, който ръководи разследването, заяви, че е намерил доказателства, че Израел е действал срещу цивилното население и е използвал прекомерна сила по време на военните действия, които започнаха на 27 декември.


 „Разследването заключава, че действия, съответстващи на военни престъпления, а навярно в някои отношения и престъпления срещу човечеството, са били извършени от израелските отбранителни сили” – твърди Голдстоун, който е бивш южноафрикански съдия.
По време на войната са убити повече от 1400 палестинци – около една трета от тях са деца. Загиналите израелци са тринадесет.
В доклада на Голдстоун, който е резултат от  шестмесечни разследвания и  през този месец ще бъде представен пред Съвета на ООН за човешките права, пише, че Израел целенасочено е извършвал нападения срещу цивилното население и не е успял да предприеме необходимите мерки за минимализиране на цивилните жертви. Посочват се и силни доказателства в подкрепа на подозренията, че Израел е извършил „сериозни нарушения” на Женевските конвенции.
Също така в доклада пише, че „в месеците след края на войната различни организации за защита на човешките права, както местни, така и международни, са предоставили доказателства за военните престъпления на Израел”. Според доклада сред доказателствата са разкази за „застрелването на цивилни, размахващи бели знамена… преднамереното и неоправдано бомбардиране на убежища на ООН… и убиването на повече от 300 деца, при положение, че израелската армия разполага с най-точните  оръжия на света”.
В доклада се споменава и за наличие на доказателства, че „палестински въоръжени групировки са извършили военни престъпления, а навярно и престъпления срещу човечеството” като са изстрелвали ракети в южната част на Израел. Като цяло обаче докладът е по-критичен към Израел и само четири параграфа от състоящото се от седемдесет страници изложение са посветени на палестинските нарушения.
В  репортаж от Газа журналистката на „Ал-Джазира” Шерин Тадрос заяви: „Основната тема на новия доклад на ООН е, че израелските сили са упражнили прекомерна сила и преднамерено са обстрелвали цивилното население. Нищо не е предупреждавало цивилното население, че срещу него летят ракети. Израелците твърдят, че са разпространили брошури и са осъществили хиляди обаждания на жители на Газа, но след като им се обадели и пуснели брошурите, не им предоставяли никакви напътствия къде да отидат. Дори убежището на ООН било ударено”.
В доклада се казва, че е имало „множество случаи на преднамерени нападения срещу цивилното население” и бомбардирания на жилищни сгради в Газа. Използваните от Израел фосфорни бомби и употребата на силно взривоопасни артилерийски снаряди са споменати като „нарушения на хуманитарното право”.
Разследващите случилото се по време на военните действия препоръчват в рамките на три месеца Съветът за сигурност на ООН да призове израелските и палестинските власти да започнат собствени безпристрастни разследвания по конфликта. Ако която и да било от страните откаже да направи това, в рамките на шест месеца Съветът за сигурност трябва да отнесе въпроса до Международния наказателен  съд в Хага, допълват те.
 „Този доклад е поредното доказателство за извършените от Израел военни престъпления по време на собствената му война в Газа и ние призоваваме международната общност да изправи пред съд виновните за военните престъпления” – заяви говорителят на „Хамас” Фавзи Бархум.
В доклада се казва, че палестинските власти в ивицата Газа и окупирания  западен бряг са сътрудничили на разследването.
Израел, който отказа да сътрудничи на провежданото разследване, обвини Съвета на ООН за човешките права, който е поръчал доклада, в пристрастност. Голдстоун и трима други членове на неговия екип отхвърлиха отправените обвинения.
Говорителят на израелското правителство Марк Регев заяви, че армията не е обстрелвала цивилното население по време на кампанията си срещу ислямисткото движение „Хамас”, което е на власт в Ивицата Газа. „Израел не обстрелваше цивилното население. Точно обратното е вярно – ние положихме всички усилия, така че цивилното население да не се озове в разгара на сраженията – коментира той.
От израелската страна допълниха, че са били предприети повече от 100 разследвания по обвинения за евентуални престъпления от страна на израелските сили, но повечето от тях са били преустановени, тъй като обвиненията са се оказали безпочвени.
„Изненадан съм, че Израел успя толкова бързо да прочете доклад, състоящ се от 575 страници и толкова бързо го отхвърли” – заяви Голдстоун пред репортер на „Ал-Джазира”.
Голдстоун е бивш главен прокурор към международните съдилища за военните престъпления в Югославия и Руанда. Това е и една от основните причини той да бъде избран да ръководи разследването около събитията в Газа. В хода на написването на доклада са били направени десетки  интервюта и проучвания.
Източник: „Ал Джазира” ( на английски език)