Пн29 /05 /2017

Back Вие сте тук:Начало Документи

документи

Резолюция №194 на Общото събрание на ООН за правото на завръщане на палестинските бежанци

Резолюция №194 на Общото събрание на Организацията на обединените нации

194 (ііі). Палестина – доклад на посредника на Организацията на обединените нации в Палестина за постигнатите резултати.

Общото събрание,

след като се запозна допълнително със ситуацията в Палестина,

1. изразява чувството си на дълбоко удовлетворение от постигнатите резултати от покойния Посредник на Организацията на обединените нации в насока към постигане на мирно урегулиране на бъдещата ситуация в Палестина, за което той пожертва живота си; изразява своите благодарности към действащия Посредник и неговия екип за продължителните им усилия и предаността им към техните задължения в Палестина;

Прочети още...

Защо Нeтурей карта е против държавата Израел?

Текстът, който предлагаме в нашия сайт, е представяне, направено от самата организация Нeтурей карта. Освен с това име организацията се представя и като „Евреи, обединени срещу ционизма”. Нeтурей карта отстоява възгледа, че евреите не могат да имат своя държава до идването на Месията.  Нeтурей карта е арамейски израз, означаващ „пазители на Града”. Името Нeтурей карта произлиза от случка, в която равин Йехуда  Ха – Насси (равин Юда принцът) изпратил Равин Хийя и Равин Аши на обиколка с цел проверка. В един град те пожелали да видят „пазителите на Града” и градската гвардия се показала пред тях.

Прочети още...

Пълен текст на речта на Барак Обама в Кайро

За мен е чест да бъда във вечния град Кайро и да бъда гост на две забележителни учебни заведения. В продължение на повече от хиляда години университетът „Ал-Азхар” е пътеводната светлина на ислямското знание, а в продължение на повече от един век Каирския университет е източникът на египетския напредък. Заедно вие олицетворявате хармонията между традицията и прогреса. Благодарен съм за вашето гостоприемство и за гостоприемството на египетския народ. Също така аз съм горд да донеса със себе си доброжелателството на американския народ и мирния поздрав на мюсюлманските общности в моята страна: Ас-саляму алейкум!

Прочети още...

Доклад на ООН: престъпления срещу човечеството, са били извършени от израелската армия в Газа

       Според наскоро публикуван доклад на ООН Израел е „наказвал и тероризирал” цивилното население на Ивицата Газа по време на продължилата три седмици офанзива  в началото на годината.

Ричард Голдстоун, който ръководи разследването, заяви, че е намерил доказателства, че Израел е действал срещу цивилното население и е използвал прекомерна сила по време на военните действия, които започнаха на 27 декември.

Прочети още...

Резолюции на Съвета за сигурност на оон относно окупирания от Израел град Ерусалим

 

Резолюция 252 (1968)

 

от 21 май 1968 г.

Съветът за сигурност,
 
като се позова на резолюциите на Общото събрание 2253 (ES-V) от 4 юли 1967 г. и 2254 (ES-V) от 14 юли 1967,
като взе предвид писмото на Постоянния представител на Йордания относно положението в Йерусалим (S/8560) и доклада на Генералния секретар (S/8146),

Прочети още...

„Крадат органите на синовете ни”

     Публикуваната в шведския вестник “Афтонбладет” статия на журналиста Доналд Бодстром, в която се разказва как израелски войници убиват палестинци и след това продават органите им, предизвика вълна от гневни отзиви в Израел.
Статията, чийто автор е известен с борбата си за възтържествуване на справедливостта по света, е придружена със снимки на трупа на палестинския младеж Билял Раним, върху който се вижда дълъг хирургичен шев. В своята статия Бодстром превежда множество факти и доказателства  за, по думите му, „този мрачен бизнес в окупираните от Израел палестински територии”.

Прочети още...

Състояние на човешките права в Палестина и в другите окупирани арабски територии

 Документът, който предлагаме, заслужава специално внимание. Това е докладът на Джон Дугард, специален докладчик за състоянието на човешките права в окупираните през 1967 г. палестински територии
 
Резюме
 
През 2007 г. се навършват четиридесет години от окупирането на палестинските територии.

Прочети още...