Пн29 /05 /2017

Back Вие сте тук:Начало Интервю

Мохд Абуаси: До три години и България може да започне да брои атентатите

Под шапката на Главно мюфтийство в България започва да се забелязва тенденцията на обединяването на салафитския джихадизъм с идеологията на „Мюсюлмански братя”. Вече има доказано финансиране от Саудитска Арабия, Катар и Турция

Прочети още...

Насилието се връща у дома

Бойците на терористичната организация „Ислямска държава” не са покварени от идеологията, а това, че тя се е изчерпала. По-голямата радикализация – в буквалния смисъл на думата, е решението, не проблемът.

Прочети още...

Башар ал-Асад пред РАИ 1: Най-важно е да седнем заедно и да очертаем нашия план като сирийци

Откъси от интервю с Президента Башар ал-Асад пред италианския канал РАИ 1

По отношение на случилото се в Париж Президентът Асад заяви, че това е ужасно престъпление, същевременно е тъжно, когато чуваме за безпричинното избиване на невинни хора, а ние в Сирия знаем значението на това да изгубиш скъп член на твоето семейство или скъп приятел, или просто познат, в такова ужасно престъпление. Ние страдаме от това през последните пет години.

Прочети още...

Мохд Абуаси: „Ислямска държава” предупреди Турция за пореден път

„Целта на атентата в Истанбул е повдигане на тона на предупреждение към турския президент Реджеб Тайип Ердоган”. Това каза в „12+3” по Програма „Хоризонт” на Българското национално радио директорът на Център за близкоизточни изследвания (ЦБИ) д-р Мохд Абуаси.

Прочети още...

Експертът по близкоизточните проблеми д-р Мохд Абуаси пред “Труд”: Войната от Сирия се изнася в Европа

Какъв е вашият прочит на събитията в Париж и колко е сериозен проблемът там, д-р Абуаси?

Това, което се случи в Париж, не беше неочаквано за всеки, който следи темата. Имаше много послания към закани от страна на “Ислямска държава” (ИД) към Франция, в които директно се казваше, че войната ще се пренесе по улиците на Париж. Една от причините да се случи точно сега тази атака е загубата на инициативата на ИД в Сирия, след намесата на Русия във войната. Трагедията в Париж обаче е нов етап от конфликта. До този момент организацията не си е позволявала операции на европейска територия. Предишните удари и атаки бяха дело на техни симпатизанти и привърженици, които наричаме самотни вълци. Атаката срещу Париж е добре организирана операция.

Прочети още...

О.з. полк. Славчо Велков: Атентатът в Истанбул е послание към Европа

„Самоубийственият акт в Истанбул е предупреждение към Турция след влошаването на отношенията ѝ с „Ислямска държава”, както и послание към Европа”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по „Нова телевизия” представителят на Център за близкоизточни изследвания (ЦБИ) и експерт по контратероризъм, о.з. полк. Славчо Велков.

Прочети още...

Мохд Абуаси: Атентатът в Париж постигна целта да се говори за разпад на Европа

Нови атаки трябва да бъдат очаквани в Лондон и Рим, прогнозира анализаторът

Сбъднаха ли се според вас най-лошите страхове и предупрежденията за това, че бежанската вълна в Европа рано или късно ще внесе радикално настроени хора и че един терористичен акт е само въпрос на време?

Прочети още...