Пн29 /05 /2017

Back Вие сте тук:Начало Изследвания

Изследвания

Етническото прочистване на Палестина -Глава пета

Проектът за етническо прочистване: План “Далет”


Сърбите имаха интерес да създадат етнически чиста Република Сръбска за сърбите, но наличието на големи мюсюлмански малцинства, особено в градовете, затрудни сърбите в създаването на хомогенни етнически единици. В резултат на това армията на Република Сръбска под ръководството на генерал Ратко Младич започна политика на “етническо прочистване” срещу мюсюлманите в земите, които сърбите считаха за свои.

GlobalSecurity.org, 2000-2005 г.

Прочети още...

Етническото прочистване на Палестина - глава четвърта

Окончателната подготовка на генерален план

Говорителят на НАТО, Джейми Шей, съобщи, че всички доклади, достигнали до НАТО, показвали, че това, което ставало в Косово било добре организиран водещ план от Белград. Той каза, че докладваният модел на насилие бил, че сръбски танкове заобикаляли села, след това паравоенни части обграждали цивилното население под дулото на оръжия, като разделяли младите мъже от жените и децата. След това жените и децата бивали изгонвани от домовете си и изпращани да се отправят към границата. След като били напуснали селата, домовете им били ограбвани и системно подпалвани.

CNN, 30 март 1999 г.

Прочети още...

Етническото прочистване на Палестина - глава втора

                 Глава 2

Стремежът към изцяло еврейска държава


Общото събрание на ООН решително отхвърля политика и идеологии, целящи да популяризират етническо прочистване под каквато и да било форма.

Резолюция 47/80, 16 декември 1992 г.

 

Прочети още...

Етническото прочистване на Палестина - глава трета ,част 2

Обратно към първа част

Еврейската реакция


От 1947 г. Давид Бен Гурион е начело на политическа структура за вземане на решения, която вероятно представлява единственият сложен аспект от историята, разказана в тази книга, който обаче е обсъден по-подробно другаде9 и е извън възможностите на тази книга. В общи линии, заеманата от него позиция му позволява да определя почти самостоятелно основната политика на еврейската общност по отношение на света, арабските съседи и палестинците. Именно Бен Гурион е човекът, накарал своите съратници едновременно да приемат и пренебрегнат резолюцията на ООН от 29 ноември 1947 г. за разделянето на Палестина.

Прочети още...

Етническото прочистване на Палестина - глава първа

  Центърът за  близкоизточни изследвания ще представи някои глави от мащабното изследване на израелския историк Илан Папе „Етническото прочистване на Палестина”, публикувана през 2006 г. Папе, който е роден в Хайфа, Израел през 1954 г., понастоящем е професор по история в Университета на Екзетър в Обединеното кралство и е съ-директор на Центъра за етно-политически изследвания на Екзетър.  

 

 

  

Прочети още...

Етническото прочистване на Палестина - глава трета ,част 1

Разделяне и унищожаване: Резолюция 181 на ООН и нейното въздействие

Най-жестокият елемент на конфликта в бивша Югославия беше „етническото прочистване”, замислено да изтласка малцинствените общности извън районите, населявани от мнозинството.
Преди това различните хора живееха заедно в едно и също село без между тях да възникват разделения по етнически признаци или случаи на етническо прочистване. Следователно, причините за възникналата ситуация са чисто политически.
 
  Докладни записки от заседание на Комисията на ООН за елиминиране на расовата дискриминация от 6 март 1995 г. относно бивша Югославия.

Прочети още...

Израелските избори и мирният процес

Управляващата към онзи момент коалиция в Израел не успя да постигне съгласие по отношение бюджета за 2013 г. и 9 октомври 2012 г. премиерът Нетаняху обяви, че в страната ще се проведат предстрочни парламентарни избори, насрочени за 22 януари 2013 г.

На 25 октомври 2012 г. Нетаняху и неговият коалиционен партньор и външен министър Авигдор Либерман, лидер на радикалната дясна партия на руските евреи „Наш дом Израел” („Исраел Бейтену”), обявиха, че на изборите в началото на следващата година двете партии ще се явят заедно.

Прочети още...