Споразумението с Иран предвещава глобална промяна

Анализи и коментари

Иран и шестте най-влиятелни държави в света сключиха сделка за иранската ядрена индустрия и с това слагат край на проблем, който е на дневен ред в продължение на 12 години и засяга ядрената програма на Иран и наложените му икономически санкции. Новината за постигането на споразумение беше приета със смесени чувства, най-вече в Израел, който яростно се противопоставя на каквато и да било сделка с Ислямската република.

Печат

Телевизия „Ръша тудей” разговаря с няколко експерти, за да чуе тяхното мнение по темата.

Единият от тях е Пепе Ескобар – кореспондент на вестник „Ейжа таймс”, който има неограничен достъп до преговарящите и е един от малцината журналисти, участвали в ексклузивен брифинг с иранския министър на външните работи  Мохамед Джавад Зариф. Ветеранът в професията разказва за огромните усилия, положени от дипломатите, докато се постигнат съгласие за текста на окончателното споразумение: „Бяхме една малка група независими журналисти. Те ни обясняваха с подробности как са спорели за един предлог или глагол по 2-3 часа. Видяхме хилядите изрази, поставени в скоби, които е трябвало да изчистват всеки ден. Това е изключителна дипломация на световно ниво.”

Журналистът признава, че сделката „не е идеална” и ще има нужда от стриктното изпълнение на онова, което иранците и някои европейски преговарящи наричат „паралелен процес”.

„Едната страна е, че САЩ, ООН и ЕС се опитват да премахнат малко по малко системата на санкциите, а другата страна са иранците – те трябва да ограничат ядрената си програма. Това ще продължи до декември и беше договорено още миналата седмица, докато бях във Виена.”, обяснява Ескобар. „През декември генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано ще изготви изявление, в което „се надяваме” да се казва, че Иран е спазил всички клаузи на споразумението.” Журналистът споменава, че инспекциите на Агенцията ще включват и посещение на ирански военен обект, като този въпрос ще бъде оформен в допълнително споразумение между МААЕ и Ислямската република. Ескобар уточнява, че едва през декември, ако всичко върви по план, ще започне премахването на санкциите. 

Пред  „Ръша Тудей” той разкрива и поверителна информация, която му е било забранено да публикува преди официалното обявяване на споразумението. Американската страна е предала на иранската, че сделката ще бъде подкрепена от Конгреса с мнозинство от две трети. Според Ескобар, обаче, преговарящите са останали с впечатлението, че американският парламент ще гласува в рамките на 30 дни. Оказва се, това ще стане най-рано след 60 дни. В политически план това е цяла вечност. 

Журналистът очаква през този период обичайните заподозрени да направят всичко необходимо да провалят споразумението: „Ясно е, че тежката артилерия ще дойде от израелското лоби, лобито на Персийския залив и саудитското лоби във Вашингтон. Ще бъдат предложени сериозни парични стимули и много статии в корпоративните медии ще бъдат написани.” 

Ескобар отделя специално внимание на позицията на Израел, който нарича сделката „безотговорна”: „Цяла върволица хора като израелския министър-председател ще каже, че тази сделка „не работи”. Очевидно е, че тя не работи, защото сега израелското правителство (не говоря за цялото население на Израел) ще трябва да се фокусира върху въпроса, което наистина е важен – онова, което правят с палестинците. Вече няма трета тема на разговор. Проблемът с Иран е практически решен и това развитие е победа на дипломацията. Сега ще трябва да се заемат с Палестина. Очевидно е, че единственото извинение за Нетаняху е да каже, че сделката не работи.”

Международният кореспондент, който от години отразява темата „Иран”, се съмнява този път влиянието на Бенямин Нетаняху върху Капитолия да е в състояние да промени решението на американските депутати. „Проблемът е, че той има влиянието да контролира голяма част от двупартийния Капитолий. Не съм сигурен, че ще проработи. Администрацията на Обама вече е започнала да лобира пред Конгреса, а много от американските депутати нямат никакви познания за Близкия изток, Югозападна Азия или Иран и не разбират, че това е добра сделка и за САЩ, не само за световната дипломация.”, коментира журналистът.

Катрин Шакдам, редактор в Бейрутския център за близкоизточни изследвания, определя постигнатото във Виена като „историческо споразумение”, което ще помогне да се оправят много неща, „които в момента са объркани…сега, когато Иран се върна на международната сцена.”

Шакдам намира реакцията на Израел  за „донякъде очаквана”. „Мисля, че е пределно ясно, че нито Нетянаху, нито неговото правителството ще е доволно, но важното в случая е, че избягваме по-големи войни в близко бъдеще и създаваме условия за по-добро сътрудничество в международните отношения без напрежение и противопоставяне.”, обяснява анализаторът.

Тя смята, че би било „голяма грешка” за световните сили да се опитат да разберат света и Близкия изток без Иран като активен партньор. „Иран ще играе ролята на миротворец, не на подстрекател към война. Тази сделка казва на света, че Иран протяга приятелска ръка – може би предпазливо, но все пак приятелска ръка. Затова повечето коментари от Близкия изток, Европа и Иран са положителни.”

В същото време Шакдам говори и за нещо друго – „разместването на силите” в геополитически план, защото неоконсерваторите в САЩ са с отслабени позиции, което според нея „ще промени всичко”. Сега, след като вероятността от въоръжен конфликт между Запада и Иран значително е намаляла, Иран може да бъде надежден партньор за САЩ и неговите съюзници, особено срещу „Ислямска държава”. Според Шакдам „американците ще спечелят много повече, ако Иран е на тяхна страна, отколкото ако е срещу тях. Голяма част от посланията, които идват от Близкия изток, ще се променят, защото Иран вече ще участва в тяхното формулиране, не само Саудитска Арабия, както беше досега.”

Анализаторът засяга също и въпроса за американската система за противоракетна отбрана, разположена в Източна Европа, която би трябвало да пази Стария континент от престъпни държави като Иран. От „Ръша тудей” цитират думите на руския първи дипломат, който припомня казаното от Барак Обама в Прага през април 2009 г., че ако бъде постигнато споразумение за иранската ядрена програма, няма да има нужда от тази система. „Сделката вече е факт и сега очакваме реакцията на американските ни колеги.”, допълва Лавров.

Шакдам смята, че вероятността американците да премахнат ракетите си от Европа е много малка, но ще има „промяна в динамиката”, защото Иран ще участва в международните организации като ключов играч: „Можем да предположим, че Иран ще се присъедини към Шанхайските споразумения, които са еквивалент на Северноатлантическия договор. Това ще бъде много добър ход, защото тогава светът ще стане по-безопасен – ще имаме две големи държави, които се стремят да поддържат мира, а не една суперсила, която нарушава динамиката в останалата част на света.”, завършва анализаторът.

Фуад Изади, преподавател по политическа комуникация в Техеранския университет, повтаря коментарите и на други експерти, които предупреждават, че споразумението тепърва трябва да бъде ратифицирано от американския Конгрес и много страни ще се постараят да попречат това да се случи: „Не трябва да забравяме, че споразумението е първоначално и не знаем как ще мине гласуването в Конгреса. Като имаме предвид историята на отношенията между САЩ и Иран от последните 60-70 години, много хора са притеснени.”

На въпрос дали Израел ще се опита да подкопае сделката, д-р Изади отговаря, че Нетаняху вече е заявил, че „ще направи всичко възможно да провали тези преговори и споразумението, което е постигнато.” Преподавателят от Техеранския университет засяга и темата за израелското лоби в САЩ, което е най-силната лобистка група на чужда държава в американската столица, и не пропуска факта, че Барак Обама има само около 19 месеца до края на втория си президентски мандат. В тази връзка анализаторът припомня писмото, което 47 сенатори от Републиканската партия в САЩ изпратиха до иранските ръководители по време на преговорите. 

„Ако новият американски президент е републиканец, може и да имаме проблем със спазването на споразумението”, предупреждава д-р Изади. „Приключихме сме с първия етап, беше направена голяма крачка, но трябва да сме сигурни, че отсега нататък няма да има трудности.”

 

Източник: http://www.rt.com/