Армията на ЦРУ в Сирия: $ 1 млрд. на година за 10 хиляди бойци

Анализи и коментари

Освен мощната подкрепа от Саудитска Арабия, Катар, Турция, Йордания и Израел за екстремисти в южната част на Сирия, вестник „Washington Post“ разкри, че ЦРУ изпълнява програма за подпомагане на бойците на южния фронт, чиито разходи възлизат на около 1 милиард долара годишно.

Печат

В армията на ЦРУ в Сирия участват хиляди бойци от сирийската опозиция, които се бият в южната част на Сирия. Финансирането, въоръжаването и обучението струват 1 милиард долара годишно, като по-голямата част от тези пари отива в ръцете на Сирийската свободна армия в Южна Сирия. Щедрата помощ не идва само от американците. Тя е част от съвместно сътрудничество между САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Турция. Ако това се измерва с американската намеса в Афганистан, Никарагуа и други страни, в които ЦРУ е създало армии от наемници, за което САЩ са поемали по-малката част от разходите, а техните съюзници са плащали останалата част, можем да предположим, че разходите за битките в Южна Сирия ще стигнат космически цифри. Въпреки това сирийската опозиция не спира да се оплаква от липса на финанси, оръжие и боеприпаси, като претендира, че е оставена сама да се справи срещу режима и неговите съюзници.

Статията в „Washington Post“ се базира на информация, разкрита миналия месец от американското военно разузнаване. Тази информация разобличава западни държави, включително и САЩ, и държави от Близкия Изток, които помагат на сирийската опозиция за създаване на ислямско емирство „Ал-Кайда“ в периода 2011-2012 г. в източната част на Сирия с цел упражняване на натиск върху сирийското правителство.

Програмата на ЦРУ, цитирана в статията, е една от най-големите тайни програми, чиито разходи представляват 1/15 от общите разходи на ЦРУ годишно. Според американски разузнавателни служители и политици, цитирани от вестника, тази програма предвижда обучение и въоръжаване на бойци и предоставяне на логистична техника и необходимата информация за мащабни действия в цяла Сирия.

Това е цялостна военна програма, осигуряваща създаване на армия към ЦРУ на принципа на армиите, които бяха подпомагани от агенцията в Никарагуа и Афганистан през 80-те години на миналия век. По-голямата част от тази програма се изпълнява в Йордания, където ЦРУ е обучило 10 000 бойци до днес. Според американски официални лица сумата от 1 милиард долара е част от по-голям проект на стойност милиарди долари. В него участват освен САЩ, Саудитска Арабия,Турция и Катар, като разходите за един боец годишно възлизат на около 100 000 долара, а това е сумата само за бойците, които се бият на южния фронт в Сирия. Разкриване на този процес, който продължава от 2013 г., дойде след единодушното решение на Комитета за разузнаване в Камарата на представителите на САЩ за намаляване на бюджета на програмата на ЦРУ в Сирия с 20 %. Това решение ще бъде ефективно само след дълга поредица от действия, включително и гласуване от Съвета.

Според прогнозите Белия дом ще се намеси и ще поиска от Сената да не гласува намаляването на бюджета на агенцията по програмата й в Сирия. Конгресменът Адам Шиф заявява пред вестника, че представителите на двете страни – демократи и републиканци, са единодушни и загрижени за стратегията на САЩ в Сирия.

Дори защитниците на тази програмата на ЦРУ признават слабото представяне на фракциите, наречени „умерената опозиция“, и допускат, че същите ще бъдат победени в евентуална решителна битка с „Ислямска държава“.

Авторът на статията цитира изказване на длъжностни лица в САЩ, че това решение, свързано с действията на ЦРУ, се базира на неспособността на агенцията да покаже, че нейните сили печелят битки и постигат конкретни резултати. От друга страна, привържениците на програмата защитават нейните ръководители, като заявяват, че те „обсаждат военна база на сирийската армия“, а други твърдят, че са взели контрол над редица ключови позиции на сирийската армия в южен Дамаск.

http://www.almanar.com.lb