Дали ще престанете да танцувате с дявола?!

Анализи и коментари

Не за първи път американски служител признaва за предишната си работа, но както винаги е „след дъжд - качулка”. 

Бившият шеф на разузнавателното управление на Пентагона, генерал-лейтенант Майкъл Флин, в интервю за германското списание „Der Spiegel”, в неделя, 29 ноември, заяви, че ако САЩ не бяха нахлули в Ирак, терористичната групировка „Ислямска държава” нямаше да възникне. Той твърди, че нападението над Ирак е било огромна грешка и че колкото и жесток да е бил Саддам Хюсеин, унищожаването му е било неправилно. 

Печат

Генерал-лейтенант Флин добавя, че „големият исторически урок е в това, че стратегическото нахлуване в Ирак беше неимоверно лошо решение. Историята не трябва и няма да бъде снизходителна към нас”.

Неговият колега и бивш главнокомандващ силите на НАТО, генерал Уесли Кларк, каза в началото на 2015 г: „Не разбирахме какво имаше предвид Саддам Хюсеин, когато през 2003 г. заяви, че „ако успеете да ме ликвидирате, ще отворите вратите на ада”. Сега всичко стана ясно.

Кларк добави в интервю за руската медия RT, че „Близкият изток потъва в хаос и хората истински се страхуват”.

Бившият началник на НАТО, в интервю за CNN, подчерта, че „Ислямска Държава” е създадена от САЩ и финансирана от нейни съюзници, като основната й цел е била да се надвие „Хизбуллах”.

След кървавата атака срещу списание „Charlie Hebdo” в началото на 2015 г., в Париж, бившият министър-председателят на Франция (2005-2007 г.), Доминик дьо Вилпен, заяви в телевизионно интервю, че организацията „Ислямска държава” е бруталната рожба на арогантната и променлива външна политика на запада.

Разбира се, Ирак по време на Саддам Хюсеин не беше платонова правова държава, но в същото време не може да се отрече, че иракският лидер бе светски настроен (независимо в каква форма) и не позволи появата на екстремистки групи. Той също така запази страната от разкъсване и разделяне на сектанска или племенна основа. Саддам не беше първият арабски, светски държавен глава, ликвидиран от Запада.

Либийският лидер, Муамар Кадафи, също беше свален, за да се превърне Либия след него в пропаднала държава.

Америка плати висока цена за тази си политика и в лицето на бруталното нападение над консулството ѝ в Бенгази от страна на бунтовници на така наречените „Ансар ал-Шериат” (привърженици на шериата), довело до смъртта на посланика, Крис Стивънс, година след убийството на Кадафи.

Франция също плати висока цена за танца си с дявола, когато от ИДИЛ поеха отговорността за кървавите нападения в Париж, в средата на миналия месец, които отнеха живота на най-малко 120 души, а 200 бяха ранени.

Но САЩ и Франция не са единствените, танцуващи с дявола. Американският вицепрезидент Джо Байдън, по време на речта си в Харвардския университет (Масачузетс), заяви, че: 

„Най-големият ни проблем бяха съюзниците ни в региона – големите ни приятели  от Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други. Те бяха изключително фокусирани върху свалянето на сирийския президент  и поведоха опосредствана война между сунити и шиити. Предоставиха стотици милиони долари и десетки хиляди тонове оръжия за всички онези, които се съгласиха да се бият срещу Асад”.

Руският президент Владимир Путин неотдавна почерта, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от членките на Г-20.

Въпросът сега е следният: Дали останалите танцуващи с дявола ще се вразумят и ще направят крачка назад, преди да е станало твърде късно и да се наложи да платят висока цена за злите и алчните им амбиции?

 

Източник: https://arabic.rt.com