Нетаняху критикува в Конгреса „лошата сделка” за иранската ядрена програма

Анализи и коментари

„Необикновен спектакъл” – така журналистът от вестник „Ню Йорк таймс” Питър Бейкър определя в своя статия речта, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху произнася на 3 март пред Камарата на представителите на американския Конгрес относно ядрената програма на Иран. Авторът откроява най-важните моменти от продължилото над 40 минути изказване на израелския лидер, позицията на американския президент, както и реакциите в самия Израел.

Печат

„Сделката не означава „сбогом” на оръжията”, заявява Нетаняху пред американските депутати, които посрещат думите му с бурни ръкопляскания. „Тя ще означава „сбогом” на контрола върху оръжията и скоро Близкият изток ще бъде опасан от детонатори за ядрени бомби. Един регион, в който малки сблъсъци могат да се превърнат в големи войни, ще се превърне в ядрено огнище.”

Според Питър Бейкър страшни предсказания като това могат да затруднят още повече Обама, когато се опита да пробута на доминирания от републиканците Конгрес споразумение с Иран, ако допуснем, че неговите преговарящи в Женева изобщо стигнат до такова. 

Реакцията на американския президент на речта на Нетаняху не закъснява. Той я определя като „театър” и „нищо ново” и заявява пред репортери, че израелският премиер няма по-добра идея от запазване на статуквото или хипотетичните военни удари по иранските съоръжения. 

„Министър-председателят не предложи никаква друга разумна алтернатива”, обяснява Обама след среща с новия си министър на отбраната Аштън Картър и добавя, че алтернативата за Нетаняху е да няма сделка. По думите му в този случай „Иран незабавно ще поднови ядрената си програма, ще ускори хода й, без да бъде ограничаван от никого, а САЩ да имат каквато и да било представа какво прави.” 

Журналистът от „Ню Йорк таймс” определя речта на Нетаняху като едно от най-чаканите в Конгреса изказвания на чуждестранни лидери от много години насам и я анализира в контекста на политическото противопоставяне на двете основни партии в САЩ – Демократическата и Републиканската. Бейкър отбелязва, че на влизане в залата израелският премиер е придружаван от делегация, съставена от депутати и от двете партии. Той е посрещнат с бурен ентусиазъм, предимно от републиканците, а над 50 демократи пропускат събитието. Нанси Пелоси – лидер на тяхната парламентарна група, нарича речта на Нетаняху „обида” за САЩ.

Авторът припомня, че се случва рядко някой чуждестранен лидер да се конфронтира така с американския президент или пък партиите да реагират по този начин. Повечето политици, които получават покана да говорят пред Конгреса, са уважавани фигури като Нелсън Мандела и Вацлав Клаус или ръководители на съюзници на САЩ, които отправят обединяващи послания. Според Бейкър най-близкото сравнение на ситуацията с посещението на Нетаняху би било не с друг чужд лидер, а с генерал Дългас Маккартър, който е поканен да говори пред Конгреса седмица след като президентът Хари Труман го е уволнил през 1951 г.

Демократите обвиняват Нетаняху и председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър, че са организирали участието на израелския премиер, без да се консултират с Белия дом, а целта им е да злепоставят американския президент. Републиканците, от своя страна, упрекват Обама, че е реагирал враждебно на искрената загриженост на съюзник, който е в опасност.

Авторът се спира подробно на използваните от израелския премиер аргументи. По време на изказването си Нетаняху предупреждава, че иранските „пипала на терора” са сграбчили Израел и ако не бъде попречено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, „той може да заплаши съществуването на моята държава”. „Техеран вече контролира столиците на Ирак, Сирия, Ливан и Йемен”, добавя израелският лидер. По думите му САЩ трябва да настояват Иран да спре агресията срещу съседите си и заплахите да унищожи Израел, преди да се съгласят на каквато и да било сделка. „Ние трябва да се обединим, за да спрем завоевателния поход на Иран, неговия стремеж да поробва и тероризира”, призовава още израелският премиер.

Той анализира предложената от Обама сделка и се оплаква, че тя ще позволи на Иран да запази някои от съоръженията си за обогатяване на уран и да произвежда достатъчно гориво за ядрена бомба в рамките на година, ако наруши споразумението. То ще е валидно само около 10 години и няма да засегне иранската програма за балистични ракети. „Сделката не блокира пътя на Иран към бомбата. Напротив, открива го. Това е лоша сделка” - е категоричен израелският министър-председател.

Питър Бейкър обръща внимание на факта, че Нетаняху все пак е направил опит да намали създалото се заради посещението му напрежение, като хвали Обама за подкрепата му за Израел и се прегръща с депутати и от двете партии.

Журналистът от „Ню Йорк таймс” отбелязва, че американският президент не е гледал речта. След като се е запознал с основните точки в нея, Обама е заявил пред репортери, че ако САЩ постигнат успех в преговорите, това ще е най-добрата сделка, която ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. „Нищо друго не е в състояние да го направи. Санкциите няма да го постигнат. Дори военните действия няма да бъдат толкова ефективни, колко това споразумение, което искаме да придвижим напред”, допълва американският държавен глава.

Авторът обяснява, че американският президент може да постигне сделка без съгласието на Конгреса, като използва законното си право да отложи някои от санкциите срещу Иран и да вдигне други изцяло, но той ще има нужда парламентът да одобри окончателното премахване на всички наказателни мерки, каквото е искането на Иран. Ръководители от републиканската партия са дали да се разбере, че няма да чакат и може да се наложи този въпрос да бъде решен и преди крайния срок на преговорите, който е 24 март.

Питър Бейкър не пропуска да отбележи, че посещението на израелския премиер става на фона на продължаващите в швейцарския град Монтрьо преговори, в които участва американският държавен секретар Джон Кери. Оттам иранският му колега – Мохамед Джавад Зариф коментира, че Иран няма да приеме „крайни и нелогични искания”.

Последната част от статията проследява отзвука на изказването на Нетаняху в Израел. Там казаното пред Конгреса предизвиква не по-малко спорове, отколкото в САЩ. Политическите анализатори хвалят дар словото на министър-председателя, но твърдят, че не е ясно дали речта му ще повлияе върху бъдещето на иранската ядрена програма и дали ще увеличи или намали шансовете му да бъде преизбран на 17 март.

Всички големи израелски телевизии предават изказването, но с пет минути закъснение, както е разпоредено от Израелската централна избирателна комисия, за да могат местните редактори да разполагат с необходимото време да блокират онези части от него, които нарушават строгите израелски закони за предизборната агитация. Нищо не е отрязано.

Статията завършва с думите на основния опонент на Нетаняху  - Исак Херцог, който е на мнение, че посещението на настоящия израелския премиер в САЩ е нанесло „сериозен удар на израелско-американските отношения.”

Източник: http://www.nytimes.com/2015/03/04/world/middleeast/netanyahu-congress-iran-israel-speech.html?_r=1