Арабите спасяват френската военна индустрия с исторически сделки

Анализи и коментари

Очаква се Обединените арабски емирства да закупят модернизирани френски изтребители "Рафаел" и така да станат третата арабска държава, която ще притежава този модел бойни самолети след Египет и Катар.

Печат

Президентът на Египет Абдел Фаттах ал-Сиси сключи сделка за придобиване на 24 изтребителя на стойност около 6 милиарда евро през февруари миналата година. Той е първият клиент на „Рафаел“ за последните 10 години. Катар е втората арабска държава, която обяви, че ще сключи сделка с Франция за закупуване на 24 изтребителя и според френски медии има вероятност за увеличаване на бройката до 36. Настоящата сделка е на стойност около 6 милиарда евро, но ако се придобият още 12, каквито са очакванията, сумата ще достигне около 9 милиарда евро.

В края на миналата седмица френският министър на отбрана Жан-Ив льо Дриан посети ОАЕ по повод тази сделка. Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс заяви, че възможността Обединените арабски емирства да придобият изтребители „Рафаел“ е голяма, тъй като те вече имат френски самолети „Мираж“ 2000, смятани за най-важната част от военно-въздушните сили на страната. Същите изтребители бяха включени в бомбардировките над Йемен през миналия месец. В коментар, публикуван във френския вестник Le Figaro в понеделник, генералният мениджър на фирмата, която произвежда „Рафаел“, определи сделката с Катар като много важна и припомни, че арабската държава и преди е купувала френски изтребители. Той потвърди, че Франция води преговори и с Индия и други страни, които проявяват интерес за придобиване на тези самолети.

През последните три години арабските поръчки на френски оръжия са нараснали значително, след като дълги години американските оръжия бяха предпочитани в арабския свят. Според доклад за продажбите на френски оръжие през 2013 г. Саудитска Арабия оглавява списъка на клиентите. Мароко заема трето място.  

В случай, че Обединените арабски емирства подпишат споразумение за сделката за придобиване на 24 или 36 изтребителя на стойност 9 милиарда евро, стойността на договорите за френски изтребители „Рафаел“ през 2015 г. ще надхвърли 20 милиарда евро. Тези договори не само ще спасят френската военна индустрия, която не може да се конкурира с американската и руската в последните години, но ще отбележат рекорд в износа на военни стоки. Военни експерти твърдят, че 7 милиарда евро е размерът на търговията с оръжия през 2013 г., но тази година цифрата ще надхвърли 20 милиарда евро благодарение на арабите.

Източник: http://www.raialyoum.com