Сирийската гражданска война: кланетата в друзките села показват, че Фронтът „ан-Нусра” е също толкова зъл, колкото „Ислямска държава”

Анализи и коментари

Станалото милата седмица навежда на мисълта, че САЩ са решили да не наказват клона на „ал-Каида” 

Миналата седмица бойците от Фронта „ан-Нусра”, клонът на „ал-Каида” в Сирия, влязоха в едно от селата в провинция Идлиб в северозападната част на страната и застреляха най-малко 20 души от друзката общност, след като вече бяха принудили стотици друзи да приемат тяхната фунадменталистка версия на сунитския ислям.

Печат

Тези събития се случват в друзкото село Калб Лаузе в Джабал ас-Суммак, където по данни на симпатизиращата на опозицията Сирийската обсерватория за правата на човека през последните месеци бойците от „ан-Нусра” разкопават исторически гробници и унищожават светини. Според организацията първоначално от Фронта се опитали да конфискуват къщата на друз, който работи като държавен служител, и застреляли един от жителите на селото, но друг успял да отнеме оръжието от нападателя и да го убие. След това от „Нусра” изпратили подкрепление в селото и открили огън.

Поредното клане в земя, станала свидетел на хиляди зверства от страната на правителството и бунтовниците през последните години. С какво Калб Лаузе е важно? С това, че зверствата там се случват, след като „Нусра” и ръководената от него бунтовническата коалиция вече са нанесли сериозни поражения на сирийската армия в северните части на Сирия. Развитието на събитията породи спекулациите, че може би режимът на президента Башар ал-Асад започва да се разпада заради натиска от много страни. В последно време той загуби Идлиб в северната част на Сирия, Палмира – в източната и търпи поражения и на юг.

Причината, поради която „Нусра” и „Ахрар аш-Шам” – друга крайна джихадистка група, успяват да отбележат напредък във военен план, е по-голямата помощ, която получават от Турция, Саудитска Арабия и Катар. Откакто наследи трона през януари, саудитският крал Салман, заедно с други сунитски лидери, е по-агресивен в подкрепата си за джихадистките бунтовници в Сирия. 

Наред с настъплението във военен план, поддръжниците на „Нусра” правят опити и в друга насока – да представят „Фронта” за организация, напълно различна от „Ислямска държава” и по-умерена от нея. Това няма да стане лесно. „Нусра” беше създаден от „Ислямска държава в Ирак и Шам” през 2012 г. и се отдели от нея през 2013 г. Оттогава двете движения са яростни съперници, които споделят един и същ фанатизъм и омраза. И двете са смятани за терористични организации от САЩ, които периодично бомбардират „Нусра”, макар и не толкова интензивно, колкото „Ислямска държава”. Саудитска Арабия и останалите не очакват Вашингтон де омекне спрямо Фронта, но искат САЩ все така да си затварят очите за това, че техните най-големи съюзници сред сунитските държави продължават да го финансират.

Опитите за изчистване на имиджа на „Нусра” са сериозни. Драматичен, макар и донякъде комичен, епизод в тази кампания е излъченото на 27 май по телевизия „ал-Джазира” 47-минутно интервю с лидера на Фронта – Абу Мухаммад ал-Джулани. Той се появи, за да покаже на аудиторията в Сирия и извън нея колко по-разумна е неговата организация и как тя извършва много по-малко убийства спрямо сирийските малцинства в сравнение с „Ислямска държава”. Освен това, Фронтът няма да предприема терористични атаки по западни цели.

Интервюто не прозвуча особено успокоително и причината за това не бяха опитите на благосклонния интервюиращ от „ал-Джазира” да притисне Джулани. „Не беше като разговора на британския журналист Дейвид Фрост с Ричард Никсън, а по-скоро като среща между двама гимназисти”, коментира експертът по Сирия Арън Лунд – редактор на секцията „Сирия в криза” в онлайн бюлетина Syria Comment. Според специалиста задаването на удобни въпроси „може да е било съвсем преднамерено. Мнозина смятат, че Катар, който е собственик на „ал-Джазира” и я контролира, много държи „Нусра” да представи по-благата си страна, особено сега, когато Фронтът и другите групи завладяват територии в североизточна Сирия.”

Джулани демонстрира новооткритата си умереност, като заяви, че последователите на алауитската секта, към която принадлежат президентът Асад и голяма част от управляващия елит в Сирия, ще бъдат в безопасност, ако се предадат на бойците от „Нусра”, нищо че „той изби хиляди от нас”. Но всеки алауит, който обмисля да се възползва от милото предложение на Джулани, трябва да отговаря на определени условия. Той трябва не само да спре да подкрепя Асад, но и да приеме крайния сунитски ислям на Фронта, или, с други думи – да престане да бъде алауит. На християните ще бъде даден гратисен период, преди да започнат да плащат данък (наричан „джизйа”) и според Джулани се разбира от само себе си, че ще бъде наложен шариатът. „Основните им възгледи си остават същите…” – казва Лунд – „…те са достатъчно радикални, че да извършват действия, граничещи с геноцид, въпреки опитите на „ал-Джазира” да ги представи в благоприятна светлина.”

Интервюто е много важно, защото Джулани е начело на движение, което, в случай че режимът на Асад падне, може да стане част от новото управление в Сирия. Най-силната въоръжена опозиция срещу сирийския президент на изток е „Ислямска държава”, която контролира половината страна, а в северните и централните части – „Нусра”, която е начело на коалиция от джихадисти от типа на „ал-Каида”.

„Трябва да приемем действителността такава, каквато е”, заяви Робърт Форд, бившият американски посланик в Сирия в интервю за Хана Алам от издателската компания McClatchy по-рано тази година. „Хората, които подкрепяхме [умерените сирийски бунтовници], не бяха достатъчно силни, за да се преборят с Фронта „ан-Нусра”.”

Причината, поради която мнозина бяха шокирани от думите на Форд, че „Нусра” е най-силната въоръжена опозиционна група извън „Ислямска държава”, е, че тъкмо той беше човекът, който подаде оставка, обвинявайки американското правителство, че не подпомага достатъчно умерените бунтовници. До не много отдавна дипломатът продължаваше да твърди, че умерените все още са реална сила срещу режима на сирийския президент. А сега се оказва, че се е оплакал от това, че бунтовниците, както и техните спонсори в Турция и Катар, легитимират „Нусра” като много важна част от опозицията срещу Асад, а всъщност Фронтът е същият като „Ислямска държава”. „Той е опасен колко нея, а хората продължават да се преструват, че в „Нусра” има свестни хора, че там има сирийци.”, заяви Форд. Друг проблем е, че оръжието, с което САЩ снабдиха по-умерените групи, попадна именно в ръцете на тази група.

Бедата не е само, че това е една жестока организация, формирана на религиозна основа и вярна на корените си и идеологията на „ал-Каида”. Силните й позиции сред въоръжените опозиционни групи осигуряват на бунтовниците по-голяма военна мощ, но в политически план слабостите й са огромни. 

Робърт Форд защитава умерените и твърди, че съюзът им с „Нусра” е само тактически и е резултат от тяхната слабост и разпокъсаност. Но в друго интервю за Middle East Monitor той предупреждава, че „това сътрудничество [между умерените и „Нусра”] прави невъзможно постигането на политическа сделка, защото хората в режима, които не харесват Асад, а такива има много, гледат опозицията и си казват: „Не можем да преговаряме с опозиция, която подкрепя „Нусра”.”

Фронтът е пречка пред шансовете за намирането на мирно решение, а в същото време неговият капацитет не е достатъчен за постигането на категорична военна победа. Сирия е разкъсвана от истинска гражданска война, в която нито една от страните не може да си позволи другата да победи. Членове на режима в Дамаск знаят, че няма да спечелят нищо, ако се отърват от Асад, а ако загубят, може и да умрат, също като друзите от село Калб Лаузе.

Източник: http://www.independent.co.uk