Посолството на САЩ: Американските подизпълнители от взрива в България са работели по договор за Сирия

Анализи и коментари

Наетите от американското правителство подизпълнители, които бяха засегнати от взрива на полигон в България миналата седмица, са работели по американска военна програма за обучаване и въоръжаване на умерената опозиция в Сирия. Това заявиха в сряда от посолството на САЩ в София.

Печат

Един американец загина, а двама бяха ранени в събота при неизправност на РПГ граната на военен полигон, който се намира в близост до село Анево. Двама българи също пострадаха при експлозията. 

В изявление, изпратено до „Ройтерс”, от дипломатическата мисия посочват, че подизпълнителите са служители на компания, чиято централа е в САЩ – Purple Shovel, която е спечелила договор от американското Командване на специалните операции. В документа се казва още, че фирмата е наета, за да подпомогне Съвместния обединен междуведомствен оперативен екип-Сирия, който ръководи програмата на американското правителство за обучаване и въоръжаване на умерените опозиционни сили в арабската страна.

„Тримата подизпълнители са провеждали въвеждащи тренировки на други служители на компанията по време на инцидента”, се съобщава в изявление на посолството, като в него не се уточнява в какво се е състояло обучението.

Американски военен източник заяви пред „Ройтерс” във вторник, че подизпълнителите са се готвели да се снабдят с оръжие в рамките на ръководената от САЩ програма за обучаване на бойците от умерената сирийска опозиция, които да се сражават срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Лицето, което отговаря на телефона за контакт, оставен на сайта на Purple Shovel, каза:„Никакви изявления” и не пожела да се представи, както и да даде какъвто и да било друг коментар.

В сайта на компанията се посочва, че тя се занимава с логистика и е специализирана в осъществяването на дейност във вражеска среда и при хуманитарни кризи.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев е разпоредил пълно разследване на информациите, че в Анево е тествано оръжие, предназначено за опозиционните сили в Сирия, заяви пред „Ройтерс” представител на министерството.

Български прокурори са започнали разследване на инцидента, което е стандартна процедура, когато има загинали или сериозно ранени.

От министерство на икономиката съобщиха, че гранатата, станала причина за взрива, е произведена през 1984 г. и е собственост на българската частна компания „Алгънс”, която е наела и полигона за обучението. Оттам също никой не беше открит за коментар.

Източник: http://www.reuters.com/