Нетаняху назначи за министър на правосъдието Айелет Шакед, която призова за геноцид на палестинците

Анализи и коментари

В материал за електронното издание Мondoweiss журналистът Бен Нортън проследява някои моменти от политическата кариера на новия министър на правосъдието в Израел – Айелет Шакед. Тя е депутат от крайнодясната партия „Еврейски дом” и е известна с радикалните си ултранационалистически възгледи, както и с някои скандални изказвания по отношение на конфликта с палестинците. 

Печат

Авторът припомня реакцията й по време на израелската атака срещу Газа през лятото на 2014 г. Шакед, тогава депутат в деветнайсетия Кнесет, призовава за геноцид на палестинците. На 1 юли, ден преди израелски екстремисти да отвлекат 16-годишния Мохамед Хдейр и да го изгорят жив, 39-годишният политик написа в своя профил във „Фейсбук”, че „врагът е целият палестински народ”, и призова за неговото унищожение, „включително на възрастните, жените, градовете, селата, собствеността и инфраструктурата му”.

Бен Нортън уточнява, че публикацията на Шакед всъщност представлява извадка от статия на покойния журналист Ури Елицур. Той, също като нея, е с десни убеждения и подкрепя израелското заселническо движение, което се стреми да колонизира палестинските земи в разрез с международното право. Елицур е и автор на речите и съветник на настоящия премиер Бенямин Нетаняху.

Авторът проследява и развитието на историята със скандалния откъс. Шакед го изтрива, но след като вече е харесан и споделен 1000 пъти, а някои успяват да направят копие на публикацията и да я архивират. Журналистът на Мondoweiss подчертава, че думите все пак не са изречени лично от депутата на „Еврейски дом”, но посочва, обяснението на самата Шакед преди цитата показва по категоричен начин, че тя е съгласна със съдържанието му: „Това е статия на покойния Ури Елицур, която е написана преди 12 години, но не е публикувана. Днес е също толкова актуална, колкото и тогава.”

Подкрепата на Шакед за думите на израелския журналист не спира дотук. Седмица след като изтрива коментара си, тя цитира част от него на страницата си във „Фейсбук” отново:

„Зад всеки терорист стоят десетки мъже и жени, без които той не би могъл да извършва тероризъм. Всички те са вражески бойци и сами ще са си виновни. Такива са и майките на мъчениците, които ги изпращат в Ада с цветя и целувки. Те трябва да последват синовете си, така е най-справедливо. Трябва да си отидат, а заедно с тях и домовете, в които са отгледали змиите. Иначе още змийчета ще бъдат отгледани там.”

Тези реплики стават причина турският президент Реджеп Тайиб Ердоган да сравни Шакед с Хитлер. Бен Нортън припомня думите на държавния глава, че ако някой палестинец е бил казал подобно нещо, целият свят е щял да го осъди. Журналистката Мира Бар-Хилел нарича написаното от Шакед „причината, поради която съм на косъм да изгоря израелския си паспорт”.

Авторът излага възгледите на новия министър на правосъдието и по други въпроси, свързани с израело-палестинския проблем. Тя се противопоставя на сключването на каквито и да било мирни споразумения с палестинците на базата на границите от преди 1967 г. с аргумента, че това ще е „национално самоубийство”. Шакед се обявява също така за анексирането на части от Западния бряг, които се намират под незаконна израелска окупация от 1967 г. насам.

В стремежа си да създаде по-ясна картина на политическите й позиции, Бен Нортън цитира статия на израелския вестник „Хаарец”, която е озаглавена „Какво наистина мисли за арабите новият министър на правосъдието?”. Материалът припомня нейни изказвания от миналото. Едно от тях е от януари 2012 г., когато по време на интервю за Канал 2 й е зададен следният въпрос: „Когато Вашият съпруг, който е пилот, е във въздуха, надявате ли се, че той ще бомбардира яко арабите?” Тогава Шакед отговаря първо със смях, а след това казва: „Да.” 

От „Хаарец” споменават и друг случай: докато е начело на лобистката група „Мой Израел”, тя разбира, че банка „Леуми” предлага да продаде компания за недвижими имоти в Ерусалим на консорциум, в който участва палестински инвеститор. Настоящият министър на правосъдието описва случката в интервю за същия вестник през април 2011 г. по следния начин: „За да попречим този квартал да попадне в ръцете на араби, всички членове на групата [„Мой Израел”] бяха инструктирани да се обадят на висшия мениджмънт на банката и да протестират, а на онези, които имаха сметки в нея, им беше наредено да се свържат с ръководителите на клоновете и да ги уведомят, че искат да прекратят отношенията си с банката.” Тази кампания в крайна сметка дава резултат.

Авторът цитира още две критични мнения за назначението на Шакед. Председателят на организацията Peace Now Йарив Опенхаймер коментира по темата: „Да назначиш нея за министър на правосъдието е все едно да поставиш идол в Ерусалимския храм.” Депутатът от „Ционисткия съюз” Нахман Шаи пък смята, че „Айелет Шакед да получи министерство на правосъдието е все едно начело на пожарната да бъде сложен пироманиак.”

Статията завършва в позицията на свързаната със заселническото движение израелска медия „Аруц Шева”. Оттам гледат доста по-оптимистично на ситуацията и определят назначението на Шакед като „историческо” и „сериозен политически удар”. Според вестника то може да внесе сериозна промяна в израелската политика, като разбие дългогодишния монопол на левите сили върху съдебните институции. Тяхното влияние в този сектор от години създава пречки пред управлението на десните.

Източник: http://mondoweiss.net