Изборите в Турция: Ердоган ближе раните си, кюрдите се надяват за подновяване на мирния процес

Анализи и коментари

Месеци на политическа несигурност и вътрешни битки очакват Турция след като никоя партия не успя сама да спечели мнозинство на парламентарните избори – знак за недоволството от авторитарното управление на президента Реджеб Тайип Ердоган.

Печат

Докато партиите се приготвят за интензивни преговори, които да доведат до съставянето на стабилно правителство, една фигура, която иначе присъстваше навсякъде, липсваше. За разлика от периода преди изборите, когато лобираше за промяна в турската конституция, за да удължи президентския си мандат, този път Ердоган не се появи. Ако неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не успее да си намери коалиционен партньор, през август ще се проведат нови избори. 

В неделя турските избиратели по категоричен начин отхвърлиха амбициите на Ердоган, а прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) отбеляза исторически успех, като влезе в парламента. В кюрдските райони населението триумфираше и мнозина кюрди се надяват мирните преговори да бъдат подновени. През 2012 г. Ердоган предприе сериозна политическа маневра и започна мирни преговори с намиращия се в затвора лидер на Кюрдската работническа партия Абдулла Йоджалан, за да сложи край на конфликт, отнел живота на повече от 40 хил. души.

Кюрдите обвиняват Ердоган, че умишлено бави мирния процес, който е в застой от месеци. „Когато кюрдите разбраха, че той не държи на думата си, му отговориха в избирателните секции”, заяви пенсионираният петдесет и четиригодишен издател Алатин Уста.

Един от новите депутати е Сехер Акчънар. Тя е от кюрдски произход и е от Ерзерум, разположен в централна източна Турция. В дните преди изборите тя е станала свидетел на бурни протести срещу Демократичната партия на народите, по време на които са ранени стотици. Тридесет и тригодишната депутатка коментира пред „Индипендънт”: „В Ерзерум имаше революция. Аз съм кюрдка, покривам главата си и съм жена. Това са нещата, за които ще се боря, когато вляза в парламента.”

Вотът смая политиците от ПСР. За първи път от 13 години насам консервативната партия с ислямистки възгледи няма мнозинство в парламента. Ердоган продължава да упражнява фактически контрол върху партията и правителството, въпреки че официално е държавен глава.

Въпреки че ПСР спечели най-много гласове, тя навлиза в етап на самооценка и анализ. Бъдещето на министър-председателя Ахмед Давутоглу също е под въпрос. Той заяви, че ще подаде оставка, ако партията му не успее да състави самостоятелно правителство. Малко вероятно е обаче това да се случи преди конференцията на ПСР, насрочена за ноември.

„Ердоган знае как от лимоните да си направи лимонада, но Давутоглу има известни проблеми с това.”, заяви Аарон Щайн – анализатор на Турция и научен сътрудник в британския аналитичен център RUSI. Той смята, че след шест месеца ще бъдат проведени нови избори. Най-вероятно е ПСР да формира коалиция с националистическата Партия на националното действие, която спечели 80 депутати. И двете партии се стремят към промяна в конституцията, но председателят на втората – Девлет Бахчели – отхвърля удължаването на мандата на президента – въпрос, който е централен за Ердоган.

ДПН и основната опозиционна сила – лявата Народнорепубликанска партия, категорично заявиха, че няма да участват в коалиция с ПСР. Президентът Ердоган публикува писмено изявление на личния си сайт, в което призова всички политически партии да „покажат нужната чувствителност и отговорност, за да запазят стабилността и духа на доверие в страната.”

„Вярвам, че всички партии, които участваха в състезанието, ще оценят трезво и реалистично сегашната ситуация, в която нито една партия не може да формира самостоятелно правителство.”, заяви Ердоган.

Очаква се той да одобри правителството, което следва да му бъде предложено най-късно 45 дни след обявяването на окончателните резултати от изборите. Нестабилността се отрази на икономиката на страната, в резултат на което турската лира поевтиня значително.

В централата на ДПН в Истанбул двамата съпредседатели Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг дадоха пресконференция, многократно прекъсвана от победоносни възгласи. Стотици се събраха на улицата, размахваха знамена и се прегръщаха в очакване на появата на двамата политици.

По време на тези избори беше избран рекорден брой жени. От 550 народни представители 96 са жени. Арменци, ромски кандидат, язидит, четирима християни и племенницата на Йоджалан също ще са депутати за първи път в бъдещия турски парламент. Резултатите получиха всеобщо одобрение и са смятани за победа не само на кюрдите и либералните турци, но и на жените и демокрацията.

Те също така показаха явното несъгласие с нарастващата автокрация на президента Ердоган. „Онези, които подкрепят свободата, демокрацията и мира, спечелиха тези избори. Онези, които се смятат за единствените собственици на Турция, загубиха.”, заяви Демирташ. „Тази победа е колективна победа на онези, които искат демократична гражданска конституция…Тази победа е победа на онези, които искат мир по кюрдския въпрос.”, добави още той.

Азиз Дуран (28-годишен) продава традиционен турски хляб (симит) в югоизточния кюрдски град Диярбакър. „Години наред ни третираха като по-нисши от мухи, държавата винаги ни е обиждала”, заяви той пред „Ройтерс”. „Сега имаме 80 депутати.”

Източник: http://www.independent.co.uk