Политик от Иракски Кюрдистан нарича разгрома на „Ислямска държава” „голяма грешка”

Анализи и коментари

Защо Иракски Кюрдистан снабдява с оръжие „Ислямска държава”?

Печат

Иракски Кюрдистан е похарчил милиони долари за лобизъм в опити да създаде представата, че е демократичен идеологически съюзник на САЩ в региона, и, също като тях, е отдаден на борбата срещу „Ислямска държава” (ИДИШ, ИДИЛ или ДАИШ). Истината е далеч по-сложна. 

Оказва се, че в седмиците преди „Ислямска държава” да завладее Мосул, правителството на Иракски Кюрдистан е доставило на терористичната организация известно количество оръжие (като противотанковите ракети „Корнет”), за да отслаби централното иракско правителство, с което Масуд Барзани е в конфлиткт. Той е отказал да изпрати бойци пешмерга, които да защитят язидитите от терористичната организация, както и да ги снабди с оръжие, с което те самите биха могли да се отбраняват. Когато терористичната организация настъпва, пешмергите се разбягват и оставят язидитите без оръжие и без възможност да се защитят. Последваха масови убийства на язидитски мъже и момчета и пленяването на язидитските жени.

Миналия август малко преди мандатът на Масуд Барзани да изтече, неговите сили за сигурност прекараха по улиците на Ербил (столицата на Иракски Кюрдистан) оръжие и техника, дарени от международната общност за борбата срещу „Ислямска държава”. Вместо да ги използва по предназначение, Барзани явно ги е запазил за собствената си милиция, за да му послужат в борбата с политическите противници. След това излезе информация и за друг случай, в който кюрдските сили са продали подарено от Германия оръжие и са задържали парите от сделката за лична употреба. Правителството на Иракски Кюрдистан твърди, че няма пари за заплати. В същото време някои лидери са се сдобили с милиони, за да си построят гигантски имения. 

Сега кюрдски политик казва, че може и да не е в интерес на кюрдите „Ислямска държава” да бъде победена. Хиуа Афанди, управляващ директор на Дирекцията по информационни технологии на правителството на Иракски Кюрдистан публикува в „Туитър” следното съобщение: „В стратегически план е голяма грешка „Ислямска държава” да бъде унищожена, преди да сме се разправили с шиитската народна съпротива („Ал-Хашд аш-Шааби” – бел. ред. ЦБИ). Те са много по-голяма заплаха за иракчаните.”

Какво излиза – че обещаващ политик от партията на Барзани смята, че борбата срещу шиитите е по-важна от разгрома на „Ислямска държава”? Реакцията на администрацията на Обама? Дайте не кюрдите още 415 млн. долара. Понякога проблемите не се решават с пари – още повече в случая с кюрдите, които се интересуват повече от това да събират помощи, отколкото да се борят с корупцията. И още повече тогава, когато унищожаването на „Ислямска държава” остава на втори план пред вътрешноиракските политически игри.

 

Източник: http://ekurd.net