Американска военновъздушна защита за турските джихадисти

Анализи и коментари

В свое изявление републиканският сенатор Джон Маккейн твърди, че 75 % от въздушните удари на международната коалиция по цели на „Ислямска държава“ са фалшиви. Изтребителите се връщат в базите, без да са хвърлили бомби и без да са изстреляли ракети по цели на терористите. Това е съмнително, защото изтребителите не летят въоръжени, ако няма заповед, точни данни и внимателно проследяване на определени цели.

Печат

САЩ официално заяви, че тренира бойци, които да се воюват срещу „Ислямска държава“. Американците обещаха да им осигурят въздушна защита, която на първо място означава, че тези бойци ще се бият в Сирия, а не в Ирак. Това обещание за въздушна подкрепа съвпада с турската официална молба за въздушна подкрепа на бойците. Разликата е във формулировката – американците казват, че ще се борят срещу „Ислямска държава“, а турците казват, че искат да свалят режима в Дамаск.

Тук възниква въпросът защо тези сили не се насочват към защитата на Багдад от заплахата от “Ислямска държава“, защо не се опитат да спират разширяването на „Ислямска държава“ в Анбар и околните райони, защо настояват да воюват срещу тази терористична организация само в Сирия.

Може би думите на външния министър на Русия Сергей Лавров донякъде са успокояващи. Той заяви, че позициите на САЩ и Русия се сближават по отношение на решаването на сирийската криза. Въпреки това екстремистите завладяват нови територии пред очите на целя свят, а американците не правят дори и опит да ги спират.

Републиканският сенатор Джон Маккейн твърди, че 75 % от нападенията на коалицията срещу „Ислямска държава“ са фалшиви и че изтребителите се връщат в базите със същия товар ракети и оръжие, с който са излетели, а това поражда съмнения.

Въпросът е къде ще бъдат изпратени тези нови бойци, обучавани за война срещу „Ислямска държава“. Ако целта са градовете Идлиб и Дейр аз Заур, те вече са под американската военновъздушна защита. Това означава, че целта са други области, тъй като знаем, че Турция е първият инициатор на молбата за осигуряване на буферна зона. Това означава, че тази зона ще бъде в Северна Сирия, която Турция отдавна планира да превземе и да добави към територията си. Това са исторически османски амбиции в региона. Турция напълно контролира и въоръжава, обучава, осигурява жилища и лагери на терористичните групи, предоставя им всякаква техника, както и болнично лечение за тях и на техните семейства. Ако терористите завземат Северна Сирия, Турция ще може да намери решение за кюрдския проблем, който трае от години. 

Няма друго убедително обяснение на искането на Турция за осигуряване на военновъздушна подкрепа и защита на тези бойци, които се обучават на нейна територия. След падането на град Идлиб и Джиср аш-шугур скоро в ръцете на екстремистите, това е последният шанс на Турция да атакува Алепо и северната и източната част на Латакия, за да може да осигури защита на областите, които вече са превзети от „Ислямска държава“ и други екстремисти.

Ако Турция успее да раздели Сирия, както е планирано, това ще е добре за американците, защото няма да се налага да влизат директно в сухопътна операция.

Разбира се, че сценариите са много и зависят от реакцията на Иран и Хизбула. Дали Иран ще приеме реалността или ще рискува постигнатото споразумение за ядрената й програма и ще поеме ли инициативата за решаването на сирийската криза? Нека да изчакаме сраженията, водени с „Ислямска държава“в Анбар, и да видим последиците.

Източник: http://www.eremnews.com