Неизпълнимите искания на Израел по отношение на Иран

Анализи и коментари

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху сериозно се е заел да възпрепятства споразумението за ядрената програма на Иран. Неговото правителство постави нови изисквания в понеделник (6 април 2015 г. – бел. прев.). Те щели да гарантират сключването на по-добра сделка от тази, която Иран, президентът Обама и другите „велики сили” обявиха миналата седмица. Новите изисквания са нереалистични. Ако бъдат изпълнени, сделката няма да бъде по-добра. Просто няма да я има.

Печат

Нетаняху се държи така, все едно може едностранно да диктува условията на споразумение, преговорите за което бяха водени 18 месеца, a в тях участваха не само Иран и САЩ, но също и Бахрейн, Франция, Германия, Русия и Китай. Израелският премиер опита да прозвучи рационално, затова по време на участието си в предаването Meet the Press на телевизия „Ен Би Си” в неделя той заяви: „Опитвам се да проваля сключването на лоша сделка, не на каквато и да било сделка по принцип.”

Все още предстои да бъдат уточнени редица важни подробности, преди да се стигне до подписването на окончателно споразумение, което се очаква да стане на 30 юни. При все това е изненадващо колко много въпроси включва предварителното споразумение. То предлага най-добрите механизми да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Исканията на Израел бяха изложени от неговия министър на разузнаването и стратегическите въпроси Ювал Щайниц. Той отбеляза в понеделник, че страната му настоява Иран да прекрати цялата изследователска и развойна дейност и разработването на модерни центрофуги, които се използват за обогатяване на уран. Израел също така смята, че броят на функциониращите центрофуги в съоръжението в Натанз трябва да се намали с повече от договорено в предварителното споразумение. Израел също така иска Иран да затвори подземното си съоръжение за обогатяване на уран във Фордо, да допуска проверки на международните инспектори „навсякъде и по всяко време”, да изнесе запасите си от обогатен уран извън страната и да осветли ядрената дейност, която е извършвал в миналото и която може да е била за военни цели. 

При никои преговори не се стига до споразумение без компромиси. Щеше да е най-добре всички следи от иранската ядрена програма да бъдат заличени. Но това никога няма да се случи, най-малко защото иранското ноу-хау няма как да бъде изтрито.

Иранските лидери няма да приемат сделка, при която страната не е запазил поне част от ядрената си програма – за производство на енергия и медицински цели, не за военни. Накрая за Обама се оказа най-важно да направи онова, което ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. 

Алтернативата на това споразумение е да няма сделка, а Ислямската република да продължи с ядрената си програма без каквито и да било ограничения. Затварянето на съоръжението във Фордо беше поставено като условие в началото, но според последните договорки Иран ще запази малък брой центрофуги и ще може да произвежда медицински изотопи в него. За иранците този обект носеше политическа символика и работни места, затова за тях беше важно той да продължи да функционира. Обама очевидно е сметнал, че може да се съгласи на това.

Израел настоява повече от 10 хил. центрофуги в централата за обогатяване на уран в Натанз да бъдат извадени от експлоатация. Съгласно споразумението техният брой е 5000, което е сериозно постижение.

Съгласно споразумението Иран ще може да запази малки количества обогатен уран. Договорката съдържа и варианти за това как останалата част да бъде ликвидирана, включително и транспортирана извън страната. При всички случаи Иран няма да може да обогатява достатъчно уран, за да произвежда ядрено оръжие. Въпреки че сделката не позволява на международните експерти да извършват проверки навсякъде и по всяко време, все пак тя предвижда строг режим на инспекции, както и формирането на комисия, която ще решава споровете, ако Иран блокира достъпа до някой от обектите. Споразумението разрешава изследователската дейност в модерните центрофуги, но те няма да могат да бъдат използвани за обогатяване на уран за период от 10 години. Не е ясно как ще бъде уреден въпросът с желанието на Иран да разкрие ядрената си дейност, която в миналото е била насочена за военни цели, но експертите са на мнение, че окончателното споразумение ще наложи страната да отговори на всички въпроси, преди санкциите да бъдат вдигнати.

Израелците настояха още, че не трябва да има споразумение, нито санкциите да бъдат вдигнати, докато Иран не признае Израел. Враждебността и заплахите на Ислямската република към Израел и участието й в терористична дейност са ужасяващи и неприемливи. Но тези въпроси трябва да бъдат уредени отделно и тяхното разрешаване не бива да бъде поставяно като условие за сделката по ядрената програма. 

Няма да е лесно да се стигне до окончателно споразумение. Обама трябва да бъде все така решителен и неотстъпчив в идните месеци. А израелските искания не бива да се превръщат в извинение за провала на една сделка, която изглежда сериозна и може да се окаже първа по рода си.

Източник: http://www.nytimes.com