Велаяти: Саудитска Арабия запали в Йемен пожар, който не може да угаси

Анализи и коментари

Али Акбар Велаяти е ирански политик, министър на външните работи в продължение на 16 години в едни от най-трудните времена за страната – след Ислямската революция от 1979 г. В момента е съветник по международните въпроси на Върховния лидер Али Хаменеи. По време на посещението си в Бейрут той даде интервю за ливанския вестник „ас-Сафир”. Телевизия „ал-Алам” се спира на най-важните моменти от него.

Печат

На въпрос за ситуацията в Близкия изток опитният ирански политик коментира, че „нито иранската концепция, нито американската са се променили.” „Това, което се случва в региона, е без прецедент.”, казва още Велаяти и предупреждава от опасността от разделяне на региона и заявява, че това са точките, по които Иран има различия със САЩ и Саудитска Арабия. 

По отношение на Сирия е категоричен, че независимо дали ще бъде постигнато споразумение за ядрената програма на Иран, или не, страната му твърдо ще продължи да подкрепя сирийската държава. Тонът на ветерана в международните отношения е по-мек, когато коментира отношенията с Дамаск. Две посещения на високо равнище в сирийската столица в последно време са доказателство за нивото на сътрудничеството между двете държави. Едното е на председателя на Комисията за национална сигурност и външната политика на иранския парламент Ала ад-Дин Буружерди, а другото – визитата от миналата седмица на делегация на Комисията за развитието на сирийско-иранските икономически отношения, за да бъде финализирано споразумението за предоставяне на Сирия на нов ирански кредит.

Попитан за влиянието на Техеран и Вашингтон в Близкия изток, Велаяти отговаря, че проблемите в региона не бива да се смесват. Той подчертава, че Ирак е този, който е потърсил помощ от Иран в борбата с тероризма. По думите на политика иракският министър-председател Хайдар ал-Абади е благодарил на Върховния лидер Али Хаменеи по време на последното си посещение в Техеран за подкрепата срещу терористичната организация „Ислямска държава” и за това, че иранците не са оставили Багдад да падне в техни ръце. Иран продължава помощта си за Сирия, както и за Ливан, където подкрепя „Хизбулла” в продължение на 30 години. По думите на Веляти по този въпрос няма нищо ново. „Но…” – уточнява той – „…отделните кризи не са свързани една с друга.” Вашингтон е недоволен от това, че Техеран пречи на американското влияние в Ирак, Сирия и Ливан.

Иранският политик продължава темата „Ирак”: „Ние подкрепяме тази страна, защото е в наш интерес и е добре за региона тя да остане единна и стабилна. Ние помагаме и на съпротивата в Ливан, защото това е в основата на иранската идеология и ционистите са наш общ враг. А Конгресът в какво качество се опитва да раздели Ирак?” – пита реторично експертът и продължава: „Искат да предизвикат гражданска война в Ливан, но ние няма да го позволим. По същия начин ще се противопоставим и на разделянето на Ирак и на която и да било друга държава от региона.” 

Веаяти обяснява и каква е причината за регионалната политика на страната му: „Всяко негативно събитие в съседни държави ще се отрази и на нас. Ние имаме 15 съседи и това е причината за нашето поведение и нашите действия. Например, ако Ирак се раздели, ще се разразят конфликти между възникналите държавици, което ще има негативни последици както за региона, така и за нас в Иран.”

Саудитска Арабия запали пожар, който не може да угаси

Попитан как би описал отношенията със Саудитска Арабия, съветникът на Али Хаменеи отговаря: „Ние не сме искали тя да се превръща в наш регионален съперник. Агресията им срещу Йемен ще се отрази на сигурността им. Посъветвахме ги, но те продължиха да се заблуждават и запалиха пожар, който няма да могат да угасят. Тази война не е в техен интерес. Този регион е за всички ни, затова се противопоставяме на нарушенията и агресията на Саудитска Арабия в Йемен.” Велаяти критикува опитите й да „отпразнува победите си”, защото „не разбира докъде ще доведат действията й”. Той е на мнение, че Йемен ще окаже съпротива, а неговият народ няма да забрави причинения от Саудитска Арабия ужас.

Експертът отрича действията й в Йемен да са опит да се противопостави на иранското влияние в страната, защото там няма нито един ирански войник. Той споменава също така, че се очаква иранският кораб с хуманитарна помощ да пристигне до няколко дни в Йемен въпреки предупрежденията на Саудитска Арабия и заплахите на САЩ, че може да бъде нападнат. Бившият първи дипломат на Ислямската република припомня случката от края на април с ирански самолет, натоварен с хуманитарна помощ, който е направил опит да кацне на летището в Сана въпреки  предупрежденията от изтребителите на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия. Тъй като Иран не се поддава на заплахите, единственият изход е пистата да бъде бомбардирана, така че иранският самолет да не може да кацне.

Преговорите за иранската ядрена програма 

На въпрос дали е постигнато споразумение със Запада по въпроса за иранската ядрена програма, Велаяти отговаря: „Не е така. Преговорите продължават и въпросите се обсъждат. Нито една от страните не е променила сериозно разбиранията си. Иранската и американската концепции си остават същите и случващото се в Близкия изток не вещае сближаването им. В Ирак и Сирия имаме позиции, които не са близки. Наскоро Конгресът определи „Хизбулла” за терористична организация. Саудитските въздушни нападения също бяха подкрепени от Вашингтон, а ние им се противопоставихме.”

Експертът обяснява също така, че все още има неясни въпроси и в момента не може да се говори за споразумение във връзка с ядрената програма. За пример посочва проверките на иранските военни обекти и припомня, че Върховният лидер е отхвърлил подобни мерки.

Източник: http://www.alalam.ir