Доколко са сериозни руските заплахи към Саудитска Арабия и Катар? Защо сега и по какъв начин ще се изпълнят тези закани?

Анализи и коментари

Може би руската заплаха за нападение над тройката – Саудитска Арабия,Турция и Катар – заради подкрепата им за тероризма, изразена в доклад, публикуван в официалния и много популярен вестник „Правда“, е много по-сериозна от атентатите в Париж, тъй като изпълнението ѝ би могло да предизвика регионална война, или дори световна.

Печат

Вестник „Правда“ не може да публикува подобни заплахи, ако няма позволение от самия президент, Владимир Путин, тъй като се знае, че вестникът изпълнява неговата политика и е смятан за силното му медийно крило още от времето, когато е в КГБ. Именно за това „Правда“ целенасочено припомни думите му от 1999 г., когато той обеща да преследва терористите и да ги избие, където и да се намират „дори и в тоалетната“.

Според вестника, Путин е изпълнява заплахите си, като ликвидира всички чеченски военни командири, унищожава столицата Грозни, а агентите му проследяват президента Зелимхан Яндарбиев в Катар и го убиват в Доха, през 2004 г. Катарските власти тогава арестуват тримата извършители на убийството, а след това ги освобождават, за да няма заплахи за репресивни мерки от страна на Русия.

Интересното е, че в доклада на „Правда“ фокусът е поставен върху Катар и Саудитска Арабия, като се твърди, че Катар участва в организирането на терористичния акт в Синай, и се поставя въпрос върху оставането на Саудитска Арабия без наказание, въпреки отговорността ѝ за атентатите от 11.09.2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Връзките между Русия и Катар не бяха никак добри, а по-скоро напрегнати поради политически и икономически причини. Катар не крие подкрепата си за ислямистките движения, и по-специално за движението „Мюсюлмански братя“. Този факт тревожи Москва, която наблюдава интензивна дейност на групировки, практикуващи политически ислям в Кавказките републики, а това представлява заплаха за сигурността на Русия.

Руските власти разпространяват теорията, че неограничената подкрепа и наливането на милиарди долари от страна на Катар в сирийската въоръжена опозиция и исканията ѝ за сваляне на режима на Асад, идва вследствие на отказа на сирийския президент да се изгради катарски газопровод, минаващ през територията на Сирия към Турция, който да се конкурира с руския газ.

Много остри думи се разменят между министъра на външните работи на Русия, Сергей Лавров, и Хамад Ал Тани, бивш външен министър на Катар. Пример за това е изказването на Лавров, в което той се подигра с размера на Катар и заплаши, че много лесно страната може да бъде изтрита от картата на света. Беше отбелязано, че новият емир на Катар, шейх Тамим бин Хамад, е отменил посещението си в Москва, планирано за миналия месец, а руското правителство игнорира тази новина с пълно мълчание и без какъвто и да е било коментар.

Саудитска Арабия се опитва да привлече Москва на своя страна чрез сключване на договори за продаване на оръжия, изграждане на ядрени реактори и икономически инвестиции за десетки милиарди долари, като единственото ѝ искане от Русия е, да се откаже от подкрепата си на сирийския президент. Тази година министърът на отбраната на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, посещава Москва най-малко два пъти, но е явно,че всички тези финансови подбуди не успяват да променят позицията на Русия спрямо сирийския режим.

Президентът Путин не може да забрави унизителната загуба на Съветския съюз в Афганистан през осемдесетте години на миналия век и основната роля на Саудитска Арабия и други страни от Залива, които подкрепиха и финансираха афганистанските джихадисти с повече от 20 милиарда долара, и няма да позволи тази загуба да се повтори в Сирия. 

По време на войната в Афганистан, Съветският съюз беше в състояние на слабост и разпадане, за разлика от Америка, която бе във възхода си. Сега обаче ситуацията е различна, тъй като Русия се управлява от силни и млади лидери и успява да възстанови военната и икономическата си мощ, докато САЩ сега се характеризира със слабост и спад, изтощена, в резултат на войните в Близкия изток.

На руския президент ще му е трудно да прости на Катар и Турция за ролята им в опита да се унищожи стратегическото оръжие на Русия (газа) чрез плана за изграждане на катарски газопровод през Сирия. По същия начин той не може да толерира Саудитска Арабия и ролята й в наводняването на световните пазари с петрол, с цел да се навреди на руската и иранската икономики заради твърдата им подкрепа за сирийския режим. Саудитският външен министър, Адел ал-Джубейр, имаше смелостта (за да не използваме друга дума) да говори с предизвикателен тон по време на пресконференция с руския си колега, Лавров, в Москва, като подчерта, че Асад трябва да си отиде с добро или с лошо. Без да крие раздразнението си, руският министър на външните работи тихо нарече Джубейр „дебил” пред включения микрофон и започна явно да рови в мобилния си телефон, игнорирайки напълно събеседника си.

Какво може да направи Москва и ще изпълни ли своите заплахи? Не знаем какво се върти в главата на Путин, но имаме няколко предположения :

•Първо: Тероризъм: Путин, който оглавява руската разузнавателната служба в продължение на години, знае за ефективността на това оръжие. Може би не е случайно смелото и предизвикателно признание във вестник „Правда”, че лично Путин стои зад убийството на чеченския президент в Доха.

•Второ: Бомбардиране с балистични ракети: Русия обстрелва цели на „Ислямска държава“ в град Ракка в Сирия от ракетни бази в Черно море, това може да бъде силно послание към двете страни – Катар и Саудитска Арабия.

•Трето: Насърчаване на вътрешни опозиционни групи чрез финансиране и въоръжаване. Потиснато шиитско малцинство може да бъде ефективен инструмент в това отношение.

•Четвърто: Оказване на помощ и подкрепа с пари и оръжие на „хусите“ и поддръжниците на Салех в Йемен, във войната им срещу арабската коалиция.

Вестник „Правда“ цитира руския писател Евгений Сатановский – приближен на Путин – в директното си изказване срещу Саудитска Арабия и Катар, той казва, че „тези две държави трябва да се страхуват от Москва така, както човекът се страхува от чумата“ и намеква, че Москва е превзела Берлин без да се консултира с никого.

Но ако Русия вземе решение да обяви ракетна война на тези държави, как това може да бъде законово оправдано? Отговорът е посочен в доклада на „Правда“, който казва, че Русия може да прибегне до член 51 от Устава на ООН за правото за самоотбрана, на който се опряха Съединените щати за легитимиране на атаката си срещу Афганистан след събитията от 11.09.2001 г.

Путин смята, че свалянето на руския самолет след излитането му от Шарм ел-Шейх и смъртта на всички пътници (224 души) е равносилно на обявяване на война срещу неговата държава и това събитие е сходно с атентатите от 11-ти септември в Америка, както и изрично обвини Катар, че изиграва роля в този терористичен акт.

Нова коалиция започва да се оформя, начело с Русия, и включва Египет, Иран, Йордания, а вероятно и други страни. Политическото и личното отношение между краля на Йордания, Абдула, и президента Путин са много добри, а същите са и връзките между египетския президент и руския държавен глава. Посещението на Путин в Иран, може би е с цел да се разработи обща стратегия в това отношение.

Единственият начин да се избегне тази опасна конфронтация от гледна точка на Катар и Саудитска Арабия и в по-малка степен на Турция, би бил да се преразгледа тяхната твърда политика спрямо сирийската криза и войната срещу тероризма. Тази политика не постига никакъв значителен успех през последните пет години и дори започва да дава обратен резултат.

 

Източник: http://www.raialyoum.com