На фона на драматичното влошаване на отношенията между Москва и Анкара след свалянето на руския самолет „Су-24”, се задава възможност за сформиране на съюз между Турция и Украйна срещу Русия.

Анализи и коментари

Множество показатели сочат, че настоящата украинска власт се стреми да се възползва от последните събития. Киев започна да изпраща ясни послания към Анкара, сочещи че двете страни могат да се обединят срещу общия си враг, а именно „руската мечка”.

Печат

Първото съобщение от Киев към Анкара бе изпратено на 24.11.2015 г. от бившия президент и настоящ секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Александър Турчинов, който бе „вдъхновен” от действията на Анкара по въпроса за свалянето на „Су-24” и подкани украинските военни да последват примера на своите колеги турци, тоест да свалят руските самолети в случай на нарушение на въздушното пространство на Украйна.

От своя страна, бизнесменът и съветник на украинския президент, Геннадий Балашов, предложи да се удостоят със званието „Герой на Украйна”, турските пилоти, които свалиха руския самолет, независимо, че е почти невъзможно Анкара да приеме такъв подарък. Все пак е възможно такива стъпки да доведат до значително сближаване (поне в идеологически план) между правителствата на Ердоган и на Порошенко.

Първата стъпка, която може да трансформира това говорене в действие, обаче се крие в изказването на заместник-директора на компанията „Укроборонпром” за производство на военна техника, Денис Горак, по време на международната военна конференция „Turkey Defence Week 2015” в четвъртък, 26-ти ноември, в Турция. Там той заяви, че страната му планира да развие морската си индустрия в сътрудничество с турските си партньори, „с цел засилване на сигурността и способността за отбраната в Черно море”. Горак добави, че тази тенденция ще бъде един от най-важните аспекти на сътрудничеството между двете страни.

Той също подчерта, че Киев разчита на държавите-членки на НАТО, чиито представители участваха в конференцията, да предоставят помощ за развитието на военната сила на страната и най-вече да снабдят украинската армия с най-новата военна техника.

В този контекст, Турция, която внася огромни количества оръжия от западните си партньори, и особено от САЩ, ще може да отговори на стремежите на Киев. 

Следва да се отбележи, че горепосочените планове идват след сключването на редица споразумения за съвместни предприятия за производството на военна и авиационна техника, а това може да представлява официална законова основа за установяване на военно сътрудничество между двете страни.

От друга страна, някои наблюдатели отбелязват, че Киев може да компенсира вноса на руски храни от Турция, в случай че Москва замрази двустранните отношения в този сектор.

Може би най-важният фактор за засилване сътрудничеството между Киев и Анкара е „кримският въпрос”. Турция винаги се е стремяла да подкопае позициите на Русия там чрез подкрепата си за противниците на руската власт - татарите.

След анексирането на Крим, Анкара се въздържа от изявления по този въпрос, но това изобщо не означава, че правителството на Ердоган се е примирило с новата реалност. Турция засили политическата си и финансовата подкрепа за съвета на кримските татари, които стоят в опозиция на Путин.

В същата насока, турският президент проведе „световен конгрес на кримските татари” в Анкара, през месец август, тази година.

На фона на последните събития, засягащи руско-турските отношения, се очаква Ердоган, с цел възстановяване влиянието, което Османската империя е имала в Крим, да предостави допълнителна подкрепа за украинския си колега в дестабилизирането на ситуацията в полуострова.

От всичко гореспоменато става ясно, че сближаването между Киев и Анкара в борбата срещу Кремъл е неизбежно, в случай, че руско-турските отношения продължат да ескалират. Изглежда обаче, че новият съюз няма да се ограничи само до тези две държави, а ще включи, по една или друга причина, трета страна, а именно терористичната организация „Ислямска държава”, която играе ролята на нерегламентиран съюзник на Турция в последните й политически действия в Близкия изток.

Стремежа на Украйна към утвърждаване на политическите, военни и икономически отношения с Турция срещу Русия, говори за готовността на Киев да си сътрудничи с „Ислямска държава” срещу Москва, която към момента е смятана за враг номер едно на Украйна.

Украински високопоставени лица декларираха позицията си спрямо Русия, чрез действия и изявления. Например съветникът на министъра на вътрешните работи, Антон Геращенко, чрез съобщение на страницата си във „Facebook”, призова да бъдат публикувани снимки на руските военни, които участват във войната срещу „Ислямска държава” в Сирия, с цел екстремистите да могат да ги разпознаят и да отмъстят за това, че ги бомбардират. 

Също следва да се отбележи, че медиите наскоро публикуваха информация за закупуване на радарен комплекс „Колчуга” за противовъздушна отбрана от неизвестна екстремистка мрежа, който по-късно беше предоставен на бойци от „Ислямска държава”.

Озоваването на тази система в ръцете на терористите в Сирия може би не е било част от плана на Киев, откъдето все още нямат контакт с терористите в Близкия изток. Формирането на съюз с Турция обаче може да промени ситуацията и Анкара може да действа като посредник между съюзниците си, като осигури преминаването на украинската военна помощ за „Ислямската държава” през територията си.

Възможността за поява на „триъгълна” анти-руска коалиция между Турция, Украйна и „Ислямска държава” на фона на последните събития представлява значителна заплаха за Москва, която ще бъде поставена в много сложна ситуация, особена ако НАТО предостави политическата си подкрепа за съюза. В тази ситуация, Путин и екипа му трябва да намерят начин да предпазят Русия от провокациите на съперниците ѝ и, от друга страна, да предотвратят евентуалната ескалация в руско-турските отношения, за да могат да попречат на сближаването между Анкара и Киев.

 

Източник: https://arabic.rt.com