Изборната победа на Нетаняху и последиците за региона

Анализи и коментари

След голямата победа на партия Ликуд, водена от израелския премиер Бенямин Нетаняху, в предсрочните парламентарни избори, какви са вариантите за  съставяне на правителство и възможните последствия от тях?

Печат

Според западни анализатори  Нетаняху е изправен  пред  два трудни и противоречиви избора  на ниво външна и вътрешна политика.

Първият избор е да се коалира със съперника си, за да сформира коалиционно правителство и да спечели парламентарно мнозинство от 61 гласа и на горе от  общите 120 гласа. Но този вариант е в противоречие с обещанията  на Нетаняху в предизборната му  кампанията, както  и в противоречие с  политиката, водена от лидера на Ликуд от години. Това би било голямо разочарование за неговите  избиратели. Следователно възможността да се осъществи  такъв вариант е минимална, въпреки че този вариант може да свали напрежението и да донесе малко спокойствие в страната, както и да подобри отношенията със Запада и САЩ ,  и възможността за възобновяване на мирните преговори с палестинците.  Това ще има положителен социален и икономически ефект върху Израел.

Вторият вариант е сформирането на правителство на принципа „политически съюз“ между партия Ликуд,  от една страна, а от друга, с  някоя от радикалните десни партии. Този вариант  съответства на обещанията на Нетаняху  и отговоря  на очакванията на избирателите му, но може да доведе  до появата  на силна опозиция  като "Ционистки  лагер“ и Обединена арабска листа. Това може да  възпрепятства работата на новото правителство. Този вид коалиции,  които в момента  Нетаняху  сондира  чрез серия от контакти и преговори, означава приемане на политиката на крайната десница, която е много  крайна по отношение на арабите като цяло и по-специално палестинци и е против всякакви преговори за създаването на палестинска държава, а това противоречи на преговорите за мир в региона.

Коалиция между Ликуд и крайната десница означава отхвърляне на всякакви преговори  или сделки между Запада  и  Иран по отношение на  ядрената програма под предлог заплахата  за сигурността на еврейската държава. От друга страна, приемането на възгледите на религиозни и расистки партии в управлението ще поражда  политически конфликти  между Израел, САЩ и Запада и ще изостри напрежението в Близкия Изток .

В заключение, изглежда, че голяма част от израелския  народ  подкрепя политици с крайни  и радикални виждания, а това ще постави израелското правителство  срещу Палестина, арабите, иранците, американците и ЕС.

Западните анализатори, които наблюдават резултатите от предсрочните парламентарни избори в Израел, виждат, че израелското правителство възпрепятства всеки опит за постигане на напредък в разрешаване на  "иранската ядрена" програма   или  палестинския въпрос,  или други важни ключови въпроси в региона, а това ще доведе до голяма регионална и международна изолация, съответно  ще влоши положението по отношение на сигурността.

Според окончателните резултати партия Ликуд спечели 30 места, следвана от  "Ционистки лагер" - с  24 места. След тях се нареждат Обединената арабска листа, която изненада всички с 14 места, „Има бъдеще“ спечели 11 места. Новата партия „Кулану“вече има 10 места,“Еврейски дом“- 8 места,“ШАС“ - 7 места, "Движение на пазителите на Тората" - 6 места, “Израел - наш дом“ получи  6 места,  движението “Мерец“ -  4 места.

Източник: http://www.elnashra.com