Грозната гледка на израелските избори

Анализи и коментари

Израелските избори разкриват доста добре предизвикателствата пред страната, както и намеренията на онези, които имат желанието да я управляват. Категоричният начин, по който министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърля създаването на палестинска държава, както и расистката му реторика срещу арабските гласоподаватели в Израел във вторник показва, че той е загубил правото да претендира, че представлява всички израелци.

Печат

Нетаняху, чийто настоящ мандат изтича след две години, насрочва сегашните избори през декември поради причини, които остават неясни. Той очаква да постигне лесна победа, но се оказва, че ще се бори за политическото си оцеляване, водейки люта битка с Исак Херцог – лидерът на новия лявоцентристки Ционистки съюз и син на предишен израел ски президент. При 99.5 % преброени бюлетини новинарският сайт YNetпубликува информацията, че партията на Нетаняху – „Ликуд”, вероятно е спечелила 30 места в Кнесета, а Ционисткият съюз на Исак Херцог – 24.

Нищо че настоящият премиер има повече депутати, израелският президент Реувен Ривлин ще вземе решението кой лидер ще състави следващото коалиционно правителство. Такава е практиката в Израел – страна с много партии, никоя от които не е успявала да спечели пълно мнозинство в 120-членния Кнесет. Съставянето на правителство може да отнеме шест седмици, а религиозните партии вероятно държат ключа към победата на Нетаняху.

Той показва, че е достатъчно отчаян и страхлив, за да премахне всички пречки пред себе си. В понеделник лидерът обещава, че ако неговата партия „Ликуд” остане на власт, никога няма да допусне създаването на палестинска държава, като по този начин се отказва от позицията, която заема през 2009 г.

Поведението му през последните шест години – агресивният строеж на израелски жилища върху земя, за която се предполага, че трябва да е в границите на палестинската държава, и липсата на сериозен ангажимент към преговорите – отдавна е убедило много хора, че Нетаняху няма никакъв интерес от евентуално мирно споразумение. Но изявлението му от тази седмица разкрива неговото двуличие и потвърждава подозренията на палестинците. То ще затрудни още повече възстановяването на влошенитеотношения с президента Обама, който доста залага на решаването израело-палестинския проблем чрез създаването на две държави.

Кампанията на лидера на „Ликуд” става още по-грозна, когато във вторник, в деня на гласуването, той заявява във видео, публикувано в една от социалните мрежи: „Дясното управление е в опасност. Арабските гласоподаватели се стичат на големи групи към избирателните секции.” Този скандален призив на Нетаняху към крайните избиратели намеква, че само той може да спаси Израел от враговете му, включително и от арабските граждани на страната, които представляват 20% от населението и са подложени на дискриминация от години. Изказването е заради появили се знаци, че избирателната активност на израелските араби ще е висока и се предполага, че ще гласуват за Обединената арабска листа – коалиция от четири малки партии.

Демагогията на Нетаняху допълнително подклажда гнева, който раздира Израел. През последните дни не липсват и други провокации. Израелският премиер твърди, че пъклени чужди сили се опитват да го свалят от власт и обещава нови заселнически селища, които по-голямата част от света смята за незаконни. По-рано този месец той държи подривна реч пред американския Конгрес, в която осъжда правителството на Обама, че се опитва да сключи ядрена сделка с Иран. Това, обаче, не изглежда да е увеличило подкрепата за Нетаняху в Израел.

В отчаянието си той прибягва до всяването на паника и антиарабската реторика, но не успява да даде отговор на въпросите, които най-много тревожат израелците – високите цени на жилищата и ежедневните разходи в Израел. Въпреки ръста на икономиката, заради все по-голямата разлика в доходите страната заема едно от първите места по неравенство сред развитите държави.

Акцентът в предизборната кампания на Херцог са именно тези проблеми. Въпреки че мирните преговори с палестинците не са сред основните теми за Ционисткия съюз, нито на изборите като цяло, той заявява ясно, че ако бъде избран, ще се опита да поднови преговорите.

Миналия четвъртък Ривлин съобщава, че ще работи за правителство на национално обединение между „Ликуд” и Ционисткия съюз. Не се знае как Нетаняху ще намери допирни точки с която и да било умерена партия, за да управлява конструктивно.

Източник: http://www.nytimes.com