„Съединените израелски щати” пожертваха американския „суверенитет” по въпроса с Иран

Анализи и коментари

Еднодневна конференция на израелското лоби в САЩ се проведе на 10 април 2015 г. в американската столица Вашингтон. Събитието се състоя в Националния пресклуб и беше организирано от Института за изследване на Близкия изток и Вашингтонския бюлетин за близкоизточни въпроси. Журналистът и главен редактор на електронното издание Mondoweiss Филип Вайс разглежда в свой материал най-важните моменти от изказването на един от участниците в конференцията – доайенът на израелската журналистика и дългогодишен колумнист на вестник „Хаарец” – Гидеон Леви. В речта си той призовава американците да променят произраелската политика на страната си, защото тя противоречи на нейните интереси и е превърнала Израел в „загубена кауза”.

Печат

Израелският журналист коментира американо-израелските отношения, състоянието на израелското общество и причините за продължаващата окупация на палестински земи.

Филип Вайс определя за най-силни думите на Леви по отношение на намесата на Израел в иранската сделка: „Нека да ги наричаме от сега нататък Съединени израелски щати. Защото в много случаи, когато някой наблюдава отношенията между Израел и САЩ, може да се зачуди коя от двете всъщност е суперсилата? Този въпрос е особено актуален напоследък, ако погледнете какво става с Иран. Аз не съм в позицията да казвам на американците какво да чувстват…Но ако бях американец, щях наистина да съм объркан.”, е пределно откровен Гидеон Леви.

В подкрепа на думите си той дава за пример заглавие в медията, в която работи – „Израел ще окаже натиск върху Конгреса, за да саботира иранската ядрена сделка”, както и изказването отново пред вестник „Хаарец” на израелски политик, който е заявил, че Израел ще лобира американският Конгрес да приеме законодателство, което ще затрудни или дори ще предотврати одобряването на всеобхватното споразумение с Иран. 

„Можете ли да си представите обратното – че някой беше написал, че американците се опитват да въздействат на израелския парламент да промени решенията си?...” – пита реторично Гидеон Леви и продължава: „…Тук говорим за нещо, което е много близо до държавния суверенитет. Няма нужда да казвам, че никоя държава и никой държавен ръководител в света не биха посмели да направят подобно нещо. Но, откровено казано, вината не е в Израел. Той прави каквото може. Виновен е онзи, който му го позволява.”

Най-острата критика на израелския журналист е насочена към собствената му страна: „Трябва да приемем действителността, а тя е, че няма никакъв шанс промяната в израелското общество да дойде отвътре. Единствената възможност е чрез международна намеса и единствената надежда е тя да дойде оттук, от Вашингтон, или от ЕС. Само от тези места.”

Гидеон Леви не крие разочарованието си от израелското общество, което той нарича „с промито съзнание”: „Животът в Израел е твърде хубав. Нека го приемем, Израел е държава, която тотално няма връзка с действителността и отказва да приеме случващото се с нея. Ако беше човешко същество, щях да препоръчам да се хоспитализира или да започне да приема някакви лекарства. Хората, които са изгубили връзка с действителността, могат да бъдат много опасни както за себе си, така и за обществото. А израелското общество е загубило връзка с реалността и с онова, което се случва около него и в международен план.”

Иначе няма как, според колумниста на „Хаарец”, в Израел да вярват, че 5 млн. евреи разбират нещата по-добре от останалите  6 млрд. души по света, нито че 5 млн. евреи могат да разчитат вечно на оръжията си. Той припомня, че единствено империите са способни да водят войни непрестанно и недоумява как израелското общество може да вярва, че „в XXI век е приемливо да пренебрегват международното право по този начин, да не зачитат международните институции и да разчитат само на САЩ – и Микронезия.”

Отношенията между САЩ и Израел Гидеон Леви определя като „едно покварено предателство”. Той е на мнение, че без израелското лоби и САЩ, и Израел щяха да са по-добри места за живеене. Израелският журналист смята за загадка, че „администрация след администрация, парламент след парламент американските политици продължават да действат срещу интересите на САЩ в толкова много случаи, които са в разрез с международното право, човешките права, моралните ценности – каквото щете.”

Гидеон Леви отбелязва, че има три принципа, които позволяват на израелците да живеят лесно с бруталната тирания на окупацията. 

На първо място „ние вярваме дълбоко, че сме избран народ и затова имаме право да правим каквото си искаме.” 

Второ, „никога друг път в човешката история окупаторът не се е представял за жертва. И не само жертва, а единствената жертва.” Филип Вайс определя следващите думи на израелския журналист за „истинска сензация”, защото Леви обяснява, че само ден след като Бенямин Нетаняху е отишъл в Париж, откъдето е призовал евреите да емигрират към Израел, е казал в самия Израел, че съществуването на страната е под заплаха заради иранската бомба. „Тогава се запитах:  Как може да посмее да призове евреите да се присъединят към този самоубийствен проект, щом иранците ще ни бомбардират?”, не крие учудването си колумнистът на вестник „Хаарец”. 

Третият принцип според него е, че израелците „системно обезчовечават палестинците”. Това на практика им позволява да понесат всичко, защото окупацията не се занимава с въпросите за човешките права. „И ако надникнете в главата на почти всеки израелец, ще видите, че почти никой не смята палестинците за човешки същества, които са равни с нас.”, обяснява Леви.

Самият той се сблъсква с действителността за първи път случайно през 80-те години на XX век, докато пътува из окупираните територии като журналист. Тогава Леви вижда, че истинското нещастие на неговото общество е точно там, в този криминален проект, който се изпълнява само на половин час от израелските домове. „А ние, израелците, не искаме да знаем и на повечето от нас не им пука.”, обяснява той.

Леви засяга и темата за еврейската идентичност и изключенията, които важат само за Израел: „Ще бъда откровен с вас – не знам какво представляват еврейските ценности. Знам какво значат общочовешките ценности. Те са ясни, както е ясно и международното право. Международното право е много важно – за всички, с изключение на Израел.”

Според Леви страната му е „особен случай” и това е заради подкрепата на САЩ. Положението става все по-лошо, защото израелското общество тръгва по милитаристичен и религиозен път. 

Филип Вайс разказва, че миналото лято, когато Израел бомбардира Газа, плажовете в Тел Авив са били пълни, докато хеликоптерите минават над тях, за да сеят разруха. Вестниците и телевизиите не са показали нищо от онова, което палестинците преживяват. Когато самият Леви е разкритикувал в колонката си в „Хаарец” пилотите, изпълнили убийствените военни мисии, е трябвало да си наеме охранители. После открил, че всъщност те са заселници, които спорели с него. Леви решил да ги освободи, защото се чувствал в по-голяма безопасност, когато не са около него.

Израелският журналист завършва речта си с темата за създаването на две държави в Палестина. Леви е категоричен, че тази възможност вече е погребана. Той изразява съжаление, че „този влак е отпътувал” и посочва, че онези, които говорят за две държави, го правят нарочно, за да спечелят време и да затвърдят окупацията още повече.

В края на материала си главният редактор на Mondoweiss отбелязва, че изказването на Гидеон Леви не е отразено от популярните медии.

Източник:http://mondoweiss.net/2015/04/sacrificed-sovereignty-washington?utm_campaign=trueanthem&utm_content=552ac83204d3010968000001&utm_medium=social&utm_source=facebook