Сериозни тайни за иранските възможности стоят зад задържането на американските моряци

Анализи и коментари

След неколкократното объркване на американската официална версия и „оправдаването” на инцидента с ареста на американските моряци в териториалните води на Иран на 12 януари 2016 г., така и не се стигна до достоверен разказ или теория.

Печат

Американските военноморски сили провеждат редовни патрули между Кувейт и Бахрейн и много добре познават трафика и съответните правила за движение в тези води. Te също така знаят, че трябва да спазват строгия закон и да не приближават териториалните води на Иран.

Единствената версия за инцидента, която остана непроменена излезе на 18.01.2016 г. от „Централното командване”, което ръководи американските сили в целия Близък изток. То гласеше: „Оръжията, боеприпасите и оборудването за комуникация на борда на двете лодки не са пострадали, с изключение на два електронни чипа, които изглежда са били извадени от телефонните устройства за комуникация със спътниците.”

Военните кораби са от модела CB90, произведени са в Швеция, движат се със скорост 40 възела, способни са да превозват взвод от 18 души в пълно снаряжение, както и друго оборудване като картечници и боеприпаси, необходими за работата на охраната на пристанищата. Подходящи са за транспортиране на военни екипи, евакуация, преследване на трафиканти и пирати, осигуряване на необходимата помощ за военновъздушните удари, използват се при операции с дронове и за подпомагане на специалните сили в извършването на специални операции.

Въпреки важността на официалната версия с всичките ѝ детайли за анализатори, наблюдатели и политици, тя не ни накара да забравим самия „приключенски” инцидент и за пореден път ни напомни за познатата стратегия на американската военна институция, която веднага след подобни ситуации започва да говори за военна готовност за действие, дори преди да се разбере истината за даден случай. Също така, всички американски медии се впуснаха в нападки срещу иранците, определяйки постъпката им като „враждебно действие”. Популярната телевизия CNN представи инцидента на зрителите си като „преднамереност от страната на Иран да обиди Съединените щати и президента Обама преди годишната реч за състоянието на нацията”.

Американският вицепрезидент, Джо Байдън, заяви пред телевизия CBS, че „поради техническа повреда, една от лодките се е отклонила от пътя си, насочвайки се към иранските води”. Сенатор Джон Маккейн, от своя страна, отиде по-далеч, заявявайки, че е необходимо Иран да бъде бомбардиран.

В целия този цирк липсва написаното в член 25 „Права за защита на крайбрежната държава” от Конвенцията на ООН по морско право, а именно: „Крайбрежната държава може да вземе в своето териториално море необходимите мерки, за да предотврати преминаване”.

Американският министър на отбраната, Аштън Картър, побърза да „спаси” безразсъдните и противоречиви твърдения, като обяви, че „моряците са допуснали навигационна грешка, която е довела до навлизането в ирански териториални води”.

Досега нито един от освободените моряци не е дал информация за оперативна грешка, която да е довела до озоваването им в близост до военноморската база на иранската революционна гвардия, нито пък за подаване на сигнал за бедствие.

Експерти и специалисти по американската морска пехота потвърждават, че се следват строги правила още от началото на плаването, като се започва с пълна проверка на лодките, оборудването и оръжията, снабдяване с по един допълнителен двигател и зареждане с допълнително количество гориво, в случай на аварийни ситуации. Плаването на две лодки едновременно за „обикновено” патрулиране говори за предварително подготвена мисия – ако нещо се обърка с едната лодка, другата да оцелее.

Хипотетично е възможно да се повреди устройството за контакт със спътника, намиращо се на борда на едната лодка, въпреки че това би било рядко изключение. Да се повредят едновременно две различни системи, на две лодки, плаващи по едно и също време, обаче, е твърде невъзможно.

Някои експерти и техници по телекомуникационни и хардуерни системи предполагат, че загубата на връзка с модерните технологични системи на лодките сочи към вероятност за хакерска атака. Един от специалистите добавя, че въпреки високотехнологичното оборудване и свръхмодерните системи, използвани от американските сили, е доказано наличието на пропуски, които са помогнали на Иран да проникне в тях.

Поуки от иранското пиратство 

Електронните сблъсъци между Иран и американските военни сили датират от 2009 г., когато иранците успяват по електронен път да вземат контрола над най-модерния американски дрон от модела RQ-170 Sentinel. След излитането му от базата в Кандахар, устройството лети известно време в иранското небе, а след това е приземено на иранска земя с минимални повреди на 4.12.2011 г. Корпорацията Lockheed Martin, производител на този модел, го рекламира като непробиваем, но следва да се отбележи, че американците използват същия при записването на спецакцията при предполагаемите скривалища на Осама бен Ладен, както и за наблюдение на ядрените съоръжения на Иран. Разузнавателният самолет лети на 140 мили навътре в иранската територия, преди да успеят да го свалят, но арогантността на американците изключва хипотезата, че Иран може да притежава усъвършенствани електронни устройства, които биха могли да го свалят и съобщават, че техническа повреда е причинила падането на машината.

На 15.12.2011 г. Daily tech опроверга официалната версия на Америка, публикувайки подробности за иранската операция по свалянето на едно от най-модерните изобретения на САЩ, като припомни на военните и на политиците за иранските изявления от месец септември, същата година, че страната е успяла да развие възможностите си и вече може да контролира модерни американски електронно управляеми оръжия, както и оборудване за шпионаж. Агенция Daily tech добави, че ирански специалисти са направили „електронна засада” на самолета чрез заглушаване на вълните, използвани от дроновете. Това наложило летене на автоматичен режим, като се следва предварително подготвена програма, поради което летателният апарат спрял да реагира на сигналите от контролния център.

Елитната агенция The Aviationist, компетентна по авиацията и авиационните въпроси, чрез публикация в сайта си, предлага на американските власти да преразгледат технологията за работата на дроновете и всички техники като за заглушаване и връзка със спътници, които са свързани с нея и струват на американците милиарди долари. Агенцията също така предлага да се направи сериозен анализ и оценка на електронните възможности на Иран. Според нея подценяването на иранските военни и технологични възможности от страна на Америка е причината, довела до инцидента с моряците.

 

 

Източник: http://www.almayadeen.net