Въпросът с турските шпиони в България ще бъде поставен пред Народното събрание

Анализи и коментари

„Днес ще питаме от трибуната на Народното събрание за случая с турските шпиони”, заяви председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в предаването „Здравей, България” по „Нова телевизия”, излъчено на 13 януари 2016 г. Коментарът на политика е по повод публикувано в началото на тази година разследване на „Фрог нюз”, което разкрива скандал с четирима агенти на турското разузнаване (МИТ), оставили служебните си карти в луксозен джип, който впоследствие е откраднат и върнат с участието на полицията, а действието се развива в околностите на София.

Печат

Валери Симеонов подчерта, че автомобилът се е намирал в подземния паркинг на спа-хотел в столичния квартал „Драгалевци”, собственост на брата на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов – кандидатура, около която неговата партия „е вдигнала шум” още при издигането ѝ. Политикът посочи, че още в началото той и колегите му са оповестили подробности около биографията на Орхан Исмаилов и свързаността му с Движението за права и свободи (ДПС), и предупреди, че „трябва много да се внимава, когато се назначават кадри, бивши даже, на ДПС”. В тази връзка Валери Симеонов припомни, че през 90-те години, когато председател на движението е Ахмед Доган, на турската страна е „предаден списъкът на българското разузнаване в Турция и арабските страни”, останал известен в публичното пространство като „оня списък”, „поради което изгоряха, буквално, редица хора със семействата им”. 

Председателят на Патриотичния фронт акцентира на информацията, че при връщането на джипа е била намесена и фигура от престъпния свят на България – подробност, която списание „Изток-Запад” научи от свои източници. 

Във връзка с друг детайл от разследването на „Фрог нюз” – че в автомобила е открита апаратура, с която може да бъде извършвано подслушване на територията на цялата страна, Валери Симеонов повдигна резонните въпроси: как подобно оборудване е преминало през българската граница и дали „изобщо се следят” агентите на турското разузнаване, които действат в България. 

Попитан от водещия за възможността случаят да е интрига, с която се цели вкарването на напрежение между две партньорски служби, каквито са българската и турската, лидерът на Патриотичния фронт изрази съмнение, че замисълът е бил такъв, защото авторите на разследването са публикували снимки с номерата на джипа, на личните карти на лицата и картите на МИТ. На въпроса на водещата колко време джипът с оборудването е престоял на територията на България, политикът заяви, че „други трябва да отговорят”. 

Валери Симеонов беше категоричен, че ще настоява да чуе позицията на българските служби дали подобен инцидент съществува, или не, затова темата ще бъде повдигната пред парламента при първата се удала възможност.

 

Цялото интервю можете да гледате тук.