Как войната на Саудитска Арабия в Йемен направи „Ал-Каида” по-силна и по-богата - част 2

Анализи и коментари

НА ПЪРВА ЛИНИЯ

С всеки изминал ден „Ал-Каида в Арабския полуостров” става все по-богата от процъфтяващата контрабанда на горива на пристанището в Мукалла.

Печат

Източници на „Ройтерс” от йеменските племена, местни жители и дипломати разказват, че бойците са установили контрол над пристанищата в Мукалла и аш-Шихр през април миналата година, когато за първи път са щурмували градовете. Веднага след това са започнали да налагат и мита на експедиторите и търговците. „В момента организацията тъне в нечувани лукс и богатство”, коментира за „Ройтерс” жител на Мукалла.

Според служител в министерството на транспорта дневните ѝ приходи възлизат на 2 млн. долара. По думите на бившия транспортен министър на Йемен Басалма някои местни търговци дори посочват по-висока цифра – 5 млн. долара дневно: „Можете да видите как стотици цистерни превозват контрабандно гориво от един район до друг, след което то се продава”, коментира Басалма.

Абдалла ан-Наси, губернатор на съседната провинция Шабуа, където „Ал-Каида в Арабския полуостров” упражнява частиченst контрол, посочи, че организацията се е превърнала във фактическия доставчик на гориво: „Продават го на който го купи. Държавните бензиностанции купуват от тях и препродават на гражданите”, коментира Наси в телефонен разговор с „Ройтерс”.

Племената, които сътрудничат на „Ал-Каида”, сега контролират голяма част от петролната инфраструктура на страната. Тръбопровод свързва шест бели цистерни, разположени на плажа между Мукалла и аш-Шихр, с петролните полета в Масила, които представляват повече от 80% от запасите на Йемен.

Местните племена, които разполагаха с оръжие и поддържаха връзки с „Ал-Каида”, поеха властта, след като голяма част от въоръжените сили се изтеглиха миналата година. Тези събития накараха големите компании, които развиваха дейност там, – държавната „Петромасила”, канадската „Нексен енерджи” и френската „Тотал” – да я прекратят и да прекъснат износа. От ръководството на „Петромасила” заявиха, че все още изпомпват малко количество, за да се захранят местните електроцентрали. От „Тотал” обясниха, че не са подновили продукцията. От „Нексен” не отговориха на молбата да коментират темата. 

РОБИН ХУД

Това е голяма промяна в историята на една организация, основана в края на 90-те години и сляла се през 2009 г. с клона на „Ал-Каида” в Саудитска Арабия. „Ал-Каида в Арабския полуостров” извърши серия самоубийствени атентати и нападения срещу йеменското правителство и подготви два провалили се атентата по пътуващи за САЩ самолети, но нападенията на някои йеменски племена и йеменската армия, както и редовните атаки на САЩ с безпилотни самолети, я принудиха да отстъпи.

Сега организацията предприема смели опити да отслаби държавните фирми, в това число и нефтените и телекомуникационните компании. Тя използва парите, които успява да заграби, за да стимулира симпатизантите си. Елизабет Кендал, специалист по Йемен в Оксфордския университет, нарича това „Стратегията на Робин Худ”.

През януари тази година в местните медии беше разпространено копие от исканията на организацията – 4,7 млн. долара от сметката на националната нефтена компания в Мукалла. В него се казваше: „Нека Бог направи така, че всички да служат на страната и правоверните”. Високопоставен държавен експерт по сигурността заяви, че нефтената компания е изплатила цялата сума. Източник от банката съобщи, че тя е превела само 1,4 млн. долара. Представител на нефтената компания отказа коментар.

Представители на трите най-големи национални телекомуникационни компании – МТН, „Сабафон” и „Уай Телеком” – заяви, че „Ал-Каида в Арабския полуостров” е поискала от всяка от тях по 4,7 млн. долара, но те са отказали да ги платят. Миналата година организацията отмени държавните данъци в контролираните от нея територии, защото ги смяташе за неислямски. Във видеоклип, качен в „Ю Тюб” през ноември, председателят на шариатския съд на „Ал-Каида” в Хадрамаут – крайбрежния район, чийто главен град е Мукалла – заяви, че ще върне на държавните служители всички данъци, които са внесли. Във видеоклипа се вижда как бюрократ брои пред служител банкноти от едра пачка йеменска валута.

 „Бедните плащат купища пари на богатите, които пък не плащат нищо. Онези, които вземат парите, са тираните и потисниците. Понеже тези потисници не прилагат Божествения закон, те са стопили парите на хората и са извършили грях”, казва в друго видео Али ибн Талиб ал-Катири – боец на „Ал-Каида”. Катири е убит в битка с южните племена през януари. „Но популистката стратегия на „Ал-Каида в Арабския полуостров” дава резултат”, обяснява Елизабет Кендал.

Организацията редовно публикува снимки, на които се вижда как бойците ѝ възстановяват разрушени мостове и асфалтират улици в Хадрамаут и други градове, които контролират. „Ал-Каида” твърди, че парите за ремонтите идват от организации като „Пазителите на шариата” и „Синовете на Хадрамут” – имена, които тя е приела в опит да подчертае местния си произход. Във видео, публикувано на 28 февруари, е показано как нейни членове доставят медицински консумативи и оборудване на отделенията по хемодиализа и онкология в местна болница. Кашоните са запечатани с тиксо, на което се вижда логото на западна фармацевтична компания. 

„Това са лекарства от вашите братя, „Пазителите на шариата”, за болница „Ал-Джамил”, която щеше да бъде затворена… поради липсата на пари”, казва боец, чието лице е размазано. Във видеоклипа се вижда и как служители на болницата потвърждават, че са получили пари от „Ал-Каида”, за да платят заплатите на персонала. 

РАЙ ЗА ВСИЧКИ?

Организацията използва религиозните междуособици като повод да нарече амбициите си да се превърне в отделна държава „освободително движение”. „След като хусите си тръгнаха, превзехме толкова много територии, защото ние сме организацията, на която хората имат доверие”, коментира лидерът на „Ал-Каида в Арабския полуостров” Батарфи.

В петте крайбрежни провинции, простиращи се от временното седалище на правителството в Аден до Мукалла, през последните месеци се наблюдава един общ модел – силите на „Ал-Каида” атакуват някой град, забиват знамето си и чакат местните лидери да приемат положението. 

Обикновените граждани казват, че са се уморили да се местят и предпочитат да живеят под властта на „Ал-Каида”. „Ако им се противопоставиш, не знаеш кога могат да дойдат и да те убият”, коментира йеменски шейх. „Ал-Каида в Арабския полуостров” се е научила също така да не бъде толкова жестока като съперника си „Ислямска държава”, която се опитва да спечели симпатиите на хората, което обаче са отвратени от нейната жестокост. Въпреки че „Ал-Каида в Арабския полуостров” убива предполагаемите „заклинатели” и досега е убила с камъни поне един мъж и една жена по обвинения в прелюбодейство, местните и електронните медии на организацията сочат, че тези случаи са редки.

Дори когато „Ал-Каида в Арабския полуостров” оповестява публично наказанията, които налага, във видеоклиповете и снимките никога не се виждат кървищата, които доставят удоволствие на „Ислямска държава”. По думите на активисти, вместо да извърши масови обезглавявания, организацията е задържала или поставила под домашен арест няколко десетки военни и други лица, които тя смята за опасни.

Жителка на Мукалла разказва, че животът ѝ не се е променил много след нахлуването на „Ал-Каида в Арабския полуостров” в града. „Живеем нормално, те се движат спокойно сред хората. Естествено, че се опитват да угодят на колкото се може повече хора”, споделя тя пред „Ройтерс” по телефона.

Дипломат от региона, който следи събитията в Йемен, коментира, че ако „Ал-Каида” успее да се наложи като политическа и икономическа организация, може да се превърне в по-голяма заплаха – по подобие на „Аш-Шабаб” в недалечната Сомалия: „Може да се окажем изправени пред една доста по-сложна „Ал-Каида, която е не само терористична организация, но и движение, което контролира територии, където хората живеят щастливо”, добавя още той.

 

Източник: http://www.reuters.com