Пет години след убийството на лидера на „Ал Каида“: Къде тялото му?

Анализи и коментари

Каква е истината за смъртта му? Дали организацията не си отиде заедно с лидера си? И не е ли странно, че най-великата сила трепери за един “труп“?

Печат

На този ден, преди пет години, група американски командоси успяха да ликвидират лидера на организацията „Ал Каида“ - шейх Осама Бин Ладен - след като нахлуха в скривалището му в близост до град Исламабад.

Американските окупатори съумяха да намерят скривалището на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, който тогава бе начело на съпротивата, благодарение на „предателство“ от страна на негов приближен, в замяна на пари. По същия начин американската разузнавателна агенция ЦРУ „прелъсти“ един пакистански лекар с валута и обещания да получи американско гражданство ако предостави информация за това къде се укрива Бин Ладен и кой го придружава. Именно така се стигна до убийството на лидера на „Ал-Каида“.

Подробностите за нападението все още неясни. Пакистанските служби арестуваха всички жени, синове и дъщери на лидера на „Ал-Каида“, както и всички, които са били в къщата, по обвинение, че са влезли в страната незаконно. По-късно същите бяха освободени, след проведени разговори със саудитските власти, които от своя страна изпратиха Абдула бин Ладен - големият син на Осама Бин Ладен - с частен самолет в Исламабад, за да ги придружи. Настаниха ги в комплекс в град Джеда, в арабското кралство. От този момент, споменятият комплекс е под строго наблюдение, като е наложена пълна забрана на семейството на Осама Бин Ладен да дава интервюта или информация за акцията в Пакистан. А тя все още е загадка. 

Сигурно е обаче, че съществува тайно споразумение, в което участват няколко страни, включително и самият американски президент Барак Обама. Целта на споразумението е да се скрият фактите за убийството на Осама, както и да се забрани публикуването на снимков материал, показващ тялото на убития – ако наистина е убит, разбира се. И всичко това става на фона на прословутата американска свобода на журналистиката, справедливост, прозрачност и права на всеки, който иска да получи търсената от него информация.

Американската легенда за това, че Бин Ладен е погребан в Арабско море, според ислямските обичаи, не може да убеди дори малко дете. Умствените способности на милиард и половина мюсюлмани и седем милиарда общо неселение на света бяха подценени с представянето на обосновката, че целта е била да не се превръща гробът на Осама в „храм“, който ще се посещава от хиляди поддръжници и симпатизанти на „Ал-Каида“ за поклонение всеки месец. Обществото обаче има право да знае какво точно е станало и каква е била съдбата на тялото - за да се разсеят съмненията относно лъжливата официална версия. Америка излъга целия свят, когато нахлу в Ирак, под предлог че там има оръжия за масово унищожение, защо да не лъже за нещо толкова по-маловажно като съдбата на трупа на един човек?

Няма съмнение, че Осама бин Ладен остави на Америка много лоши спомени като създаването на „Ал-Каида“, атентатите от 11.09.2001 г., нападението над американския боен кораб „USS Cole“ в Аденския залив и съпротивата срещу американската окупация в Ирак. „Ал-Каида" обаче не изчезна със смъртта на своя лидер. Тя просто бе изместена от медийното пространство от „Ислямска държава“, която се роди от утробата ѝ и застана в центъра на международното внимание, след като успя да окупира огромни територии в Ирак и Сирия, по-големи от територията на Великобритания. Организацията продължи да всява ужас с извършването на ужасяващи екзекуции на невинни чуждестранни журналисти и затворници,както и да избива множество араби и мюсюлмани.

По препоръка на своя лидер, организацията „Ал-Каида“ успя да се клонира в множество фракции и организации с различни имена - като „Ансар аш-Шария“ и „Фронт ан-Нусра“. Клонът ѝ в Йемен пък е смятан за най-мощния от всички други, тъй като получава най-много народна подкрепа. За това помогна и разпадането на централната власт, като предостави отворен достъп до морето през градовете Сокотра, Абян, Хадрамаут, Шабуа и Ал-Мохра. Тамошният клон разполага с повече от 20 милиона оръжейни единици в различни видове и размери. Една от най-силните изяви на организацията бе, когато тя пое отговорност за нападението над френското сатирично списание „Шарли Ебдо“, което публикува карикатура на пророка Мохамед. Тя също така се ангажира с отговорността и за други атаки срещу ресторанти, туристически курорти и хотели в Мали, Буркина Фасо, Кот д'Ивоар и Сомалия, както и за убийството на посланика на САЩ в Либия. Фронтът „Ан-Нусра“, вписан в списъка на терористичните организации, пък отчита най-активна дейност в Сирия.

Опасността от „Ал-Каида“ все още съществува и не вярваме, че ще изчезне в скоро време. Напротив, възможно е да става все по-голяма, тъй като новите полеви командири са млади кадри, които взимат независими от лидера си, Айман ал-Зауахири, решения. Това е факт, въпреки успеха на американските дронове в ликвидирането на някои от важните водачи в организацията през 2015 г.

Особено показателна за това, че опасността от „Ал Каида“ все още съществува, е видимата тревога на американските власти и страха от това да не излезе наяве истината за съдбата на тялото на Бин Ладен, както и реалната история за убийството му, подкрепена с доказателства и снимков материал дори пет години след акцията.

Ние като журналисти, наред с други медийни личности, сме изненадани от позицията на западните медии и разследващите журналисти спрямо тази единствена версия за убийството на Бин Ладен. Чудим се как така я приеха, без да проявят интерес и да потърсят подробности и други версии. Както е известно, същите тези хора ровят много дълбоко в събитията, станали в нашите страни, търсейки истини и харчейки огромни бюджети, възлизащи на стотици хиляди долари. Те дори правят документални филми по теми хиляди пъти по-маловажни от смъртта на лидера на „Ал-Каида“.

Не искаме прекалено много - само да узнаем какво е станало.

 

 

Източник: http://www.raialyoum.com