Швеция се готви да депортира 80 хиляди бежанци. Какво доведе до тази промяна в политиката към имигрантите и дали сексуалният тормоз не е инструмент за подстрекаване към „ислямофобия”?

Анализи и коментари

Шведските власти възнамеряват да депортират повече от осемдесет хиляди имигранти, чиито молби за политическо и хуманитарно убежище са били отхвърлени. Шведският министър на вътрешните работи, Андерс Югеман, заяви, че правителството е поискало от полицията и миграционната служба да организират връщането на мигрантите принудително, в случай че те не го направят доброволно.

Печат

Истината е, че Швеция, както и други скандинавски страни, са най-щедри и толерантни към бежанците, идващи от конфликтни страни като Ирак, Афганистан и Сирия. На фона на ескалацията на „ислямофобията”, антиислямските настроения, страховете от тероризъм и проникване на терористи, заедно с онези, които действително заслужават убежище и помощ, европейските правителства променят отношението си към това явление.

Европа миналата година широко отвори вратите си за бежанците и особено за сирийците. Страна като Германия посрещна около един милион от тях. Сега обаче повечето от държавите в региона започват да затварят границите си и дори да се отнасят грубо с мигрантите.

Европейската крайна десница играе важна роля в преобръщането на политиката на Европа спрямо бежанците чрез разпространяване на омраза, расизъм и подстрекаване на хората срещу мюсюлманите, свързвайки ги с терористични актове и организирайки интензивни медийни, пропагандни кампании в тази насока.

Европейските правителства в страни като Унгария, Полша и Словакия затвориха границите си изцяло за бежанците, а други страни поставиха бариери и вдигнаха стени и огради с бодлива тел, за да противостоят на потока от имигранти. Този акт се счита за нарушаване на Хартата на Европейския съюз, както и за стъпка към разрушаването на Шенгенското споразумение относно свободата на движение.

Може би станалото на Нова година в германския град Кьолн може да се счете за сексуален тормоз върху германски момичета, от страна на мигранти. Инцидентът беше използван и тиражиран по десните медии, което от своя страна е пример за това как се правят кампании за насаждане на омраза.

Ние изобщо не отричаме, че някои от младежите-имигранти са извършили сексуален тормоз спрямо германските жени. Причините за такива действия се крият в културните различия, сексуалната репресия и безразсъдството на младостта. Разбира се, ние осъждаме всички тези актове и в никакъв случай няма да ги толерираме, нито да ги оправдаваме, но не е изключено и да има младежи, умишлено внедрени, за да насилват момичета, с цел да осигурят повече материали и сензации на медийните кампании за расизма и омразата и по този начин да насърчават обществено мнение срещу бежанците.

В последно време центровете за бежанци в Германия и Швеция получават десетки заплахи и обиди, а сирийците и другите бежанци, настанени в тези центрове, бяха положени на голям тормоз и бяха призовани от недоволни граждани да напуснат държавите им и да се върнат там, откъдето са дошли. От друга страна обаче, съществуват стотици, дори хиляди благотворителни и хуманитарни организации, които, заедно с по-голямата част от европейското общество, показват солидарност и предоставят на бежанците всички видове помощи, от които имат нужда.

Европа трябва да продължи да следва политиката си за солидарност и подкрепа към истинските бежанци, които се спасяват от войната, смъртта и репресията в страните си. Те търсят убежище, за да опазят живота си и този на децата и семейства си. Надяваме се расистките кампании на крайната десница да не се отразят върху тази политика.

Сирийските бежанци, които чукат за помощ на вратите на Европа, уважават и спазват законите, квалифицирани са в различни специалности и са работливи.

В заключение ще отбележим, че европейските страни (или част от тях) трябва да поемат отговорността за кървавия хаос, създал се в региона, вследствие на политиката и военните им интервенции, целящи дестабилизация на множество държави под лозунга на демокрацията и човешките права. Те следва да изкупят греховете си, като подсигурят подслон и по-добър живот на жертвите и пострадалите от тази политика.

 

Източник: http://www.raialyoum.com