Турски шпиони в България

Анализи и коментари

Разследване, което хвърля светлина върху прикриван от управляващите скандал с турски шпиони, беше публикувано от Фрог нюз. Разкритията на медията са направени по информация от службите.

Печат

Става дума за луксозен джип AUDI Q7 с регистрационен номер TR 16 ACH 92, откраднат от СПА хотел в столичния квартал „Драгалевци”. Професионални автокрадци влизат в подземния гараж на хотела и успяват да измъкнат колата, преди „компетентните органи да пристигнат на местопроизшествието”. Джипът е ползван от турски граждани, заявили, че са бизнесмени, дошли да купуват земя за земеделски бизнес. Инцидентът се случва преди няколко месеца, но е пазен в тайна, за да не избухне скандал между София и Анкара. В полицията четиримата описват също, че са носели със себе си специализирана техника за проби на почвата. Това са съобщили за Фрог нюз източници от МВР, правителството и службите. Крадците обаче се натъкват на съвсем други находки.

Според информацията, до която журналистите от медията са достигнали, в жабката на автомобила са открити четири карти на служители от турското разузнаване – МИТ. Не е ясно дали са оригинални, или фалшиви и защо са там. Намерена е също така и специална разузнавателна техника последно поколение. Така става ясно, че всъщност похитеното возило е кечър* от висока класа, с който могат да се подслушват и проследяват лица, да се записват разговори, засичат телефони и пр.

Случаят е предаден на СДВР и с него се заема лично шефът Младен Маринов. Според източници на Фрог нюз полицията веднага е установила контакт с контингента, специализиран в автокражби. В същото време политици се свързват с МВР, за да получат информация за развитието на случая и да настояват за мащабно издирване на джипа. Според някои от източниците на медията същите политици са потърсили за съдействие известния с криминалното си минало Митьо Очите.

През това време крадците решават да се отърват от опасната „стока” и искат откуп в размер на 20 000 евро, като, за да се застраховат, правят ксерокопия на служебните карти на турските разузнавачи. След кратки преговори полицаите отиват на посоченото от крадците място на Околовръстния път на София и откриват там оборудвания с шпионска техника автомобил. До Фрог нюз достигат слухове, че Митьо Очите лично е платил откупа, но след това не е получил обратно парите от политиците, които са го помолили да се заеме с уреждането на въпроса. Проверка на медията е установила, че наистина кола с тези номера е била обявена за издирване и е открита край Околовръстното шосе.

Според авторите на разследването се задава по-голям скандал, тъй като хотелът, в който са отседнали турските „търговци на земя”, е собственост на брата на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Този факт е повдигнал нови въпроси и съмнения и е наложил със случая спешно да се заеме ДАНС. Според разследването на Фрог нюз агенти на българското контраразузнаване са установили, че джипът е собственост на български турчин от Търговищко, изселил се по време на т. нар. Възродителен процес. Те сa открили също, че мъжът притежава турски паспорт, който се издава само на лица, свързани с управлението на страната и тайните служби. Документът осигурява защита на лицето, равняваща се на дипломатически имунитет. Има данни, че той често пътувал за България и посещавал споменатия хотел. 

Българските служби изясняват също, как служебни карти на кадрови разузнавачи са се оказали в жабката на откраднатия автомобил. Едно от обясненията е, че са фалшиви. Но съществува и версия, че турските шпиони се чувстват спокойни на българска територия и не предприемат дори елементарни мерки за прикриване на самоличността си. Документите обаче са факт и техният произход ще бъде разследван докрай.

Списание „Изток-Запад” научи от свои източници, че в началото полицията не е знаела за апаратурата, а е научила за нея по-късно. Твърди се също така, че политик с инициалите К. Д. – бивш ръководен кадър от ДПС, е този, който е помолил Митьо Очите да издири джипа и да плати на крадците сумата от от 20 хил. евро, за да върнат автомобила. Именно К. Д. е дал обещанието да възстанови на Митьо Очите посочената сума, но това така и не се е случило. 

 

* Специален автомобил, оборудван с техника за подслушване от разстояние, използван от разузнавателните служби.

 

Източник: http://frognews.bg/news_104779/SHPIONSKI-TRILAR!-Upravliavashtite-kriiat-skandal-s-turski-agenti-i-ketcher/