Израелската НПО „Брейкинг дъ сайлънс” под натиск заради изобличаването на израелската армия

Анализи и коментари

Група ветерани от израелската армия, които наричат себе си „Брейкинг дъ сайлънс” („Нарушаване на мълчанието” – бел. прев.), опитват да разкрият истинските действия на израелската армия в окупираните палестински територии. Израелски топ политици обаче ги обвиняват, че са заплаха за страната.

Печат

От „Брейкинг дъ сайлънс” заявяват, че се стремят да допринесат за спиране на насилието в региона, като помогнат да се сложи край на военната окупация на палестинските територии. Членове на организацията опитват да насочат вниманието на обществото към въпроси, които не са отразявани от израелските медии и не стават публично достояние. Те казват, че мисията им е предимно информационна и образователна. Според официалния сайт на организацията тя събира и публикува свидетелски показания на войници, „служили в Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим от септември 2000 г. насам”, а също така изнася лекции и подготвя други публични събития, посветени на тази тема. Освен това нейните членове организират обиколки из Хеброн и южната част на Хебронските възвишения, за да покажат на израелците как се живее в окупираните територии. 

На сайта на „Брейкинг дъ сайлънс” се посочва, че целта на групата е „да разкрие пред израелското общество как в действителност изглежда ежедневният живот в окупираните територии” и да „стимулира публичен дебат за цената, която се плаща за това”, защото ежедневието на хората там се контролира от войниците на израелската армия.

Според организацията „случаите на издевателства над палестинците и плячкосването и разрушаването на собствеността им продължават от години. Моралните стандарти западат и това се вижда от характера на заповедите и правилата за бойните действия.” По информация на израелския вестник „Хаарец” до този момент организацията е събрала показания от над 1000 израелски войници.

На базата на наученото тя твърди, че израелската армия преднамерено е бомбардирала цивилни по време на конфликта в Газа през 2014 г. От „Брейкинг дъ сайлънс” подкрепят думите си с доказателства: „Инструкциите са да се стреля на мига…без оглед на това дали те [палестинците] са въоръжени, или не – нищо няма значение”, се казва в един от разказите, документирани от тях. „Правилото е: всеки, който се намира…в територии, контролирани от израелската армия, не е [смятан за] цивилен”, разкриват други показания. 

Авихаи Столар, член на „Брейкинг дъ сайлънс”, обяснява пред телевизия „Ар ти” целите на организацията така: „Израелските войници и израелската армия контролират палестинския народ със силата на оръжието. Допълнителното оръжие, още танкове и изграждането на по-високи стени няма да ни донесат сигурност. Единственото нещо, което ще ни донесе сигурност, е прекратяването на военната окупация”.

„Гневна реакция”

Дейността на организацията е критикувана остро от мнозина високопоставени израелски политици, които обвиняват „Брейкинг дъ сайлънс” в клевета и набеждаване на израелската армия и самата Държава Израел.

Йаир Лапид, председателят на партията „Йеш Атид” обвини неправителствената организация в понеделник (21 декември 2015 г. – бел. прев.), че клевети израелските войници и обяви, че ще предложи закон, който да забрани на групите, призоваващи за „бойкот на Израел”, да получават финансиране от чужбина.  Според него подобна мярка ще допринесе за борбата срещу „Брейкинг дъ сайлънс”. „Това не е критика, а подкопаване на устоите на държавата. Организации като „Брейкинг дъ сайлънс” прекрачват „червената линия”, която разделя критиките от подривната дейност”, заяви Лапид по време на пресконференция. „Това са хора, зад които стои „Хамас”, който се опитва да изложи на опасност самото съществуване на Държавата Израел”, добави още той.

В същото време партията „Йеш Атид” заедно с някои активисти от израелската армия е инициирала петиция срещу „Брейкинг дъ сайлънс”. Вестник „Джерусалем пост” съобщи, че тя е била подписана от над 600 израелски войници и офицери и 60 депутати. Мнозина офицери от израелската армия се опитват да опровергаят показанията, публикувани от „Брейкинг дъ сайлънс”. Войникът от запаса Авихаи Шушан дори е създал организация, която да събира свидетелски разкази, показващи точно обратното на изложеното от „Брейкинг дъ сайлънс”.

Миналата седмица (средата на декември 2015 г. – бел. прев.) израелският министър на отбраната Моше Яалон и министърът на образованието Нафтали Бенет забраниха на армията и училищата да сътрудничат по какъвто и да било начин с „Брейкинг дъ сайлънс”. „Нейната дейност накърни имиджа на Израел в чужбина и членове ѝ са си поставили за цел да наранят своите братя и сестри, които ни защитават”, коментира Бенет, а Яалон осъди организацията и определи твърденията ѝ за „лицемерна и лъжлива пропаганда”.

„Заплаха за демокрацията”

Членове на „Брейкинг дъ сайлънс” казват, че „ловът на вещици” срещу тях е иницииран от политици, които са заплаха за демокрацията. „Израелското правителство и израелските институции правят всичко, което могат…, за да заглушат „Брейкинг дъ сайлънс” и не само тази неправителствена организация, но и други правозащитни организации и структури, които са част от гражданското общество в Израел и… те просто делегитимизират правозащитните организации… Нашата демокрация е заплашена”, заяви Авихаи Столар пред „Ар ти”.

По-рано изпълнителният директор на „Брейкинг дъ сайлънс”, Юли Новак, обвини Лапид, че защитава тесни политически интереси и заплашва онези, които дават свидетелски показания пред организацията. „Още веднъж [Лапид] предпочете да излъже…, защото знае, че ако повториш една лъжа достатъчно пъти, хората ще ѝ повярват. Ние няма да мълчим. Наш патриотичен дълг е да продължим да нарушаваме мълчанието”, заяви Новак, цитирана от вестник „Джерусалем пост”.

В същото време усилията на неправителствената организация получават подкрепа от някои политици и ветерани от израелската армия. Генерал-майор Амирам Левин публикува материал в израелския вестник „Хаарец”, в който изрази подкрепата си за „Брекинг дъ сайлънс”. Зехава Гал-Он, лидер на лявата партия „Мерец”, разкритикува остро Лапид за действията му и заяви, че той е „олицетворение на лицемерието”. Тя нарече войниците и офицерите, които свидетелстват пред „Брекинг дъ сайлънс”, „патриоти” и „хора, които истински обичат Израел”. За сметка на това Гал-Он осъди поведението на Лапид, Бенет и премиера Бенямин Нетаняху и ги опредени като „лидери на тази грозна кампания срещу организацията и ясна заплаха за бъдещето на Държавата Израел”, а думите ѝ бяха цитирани от вестник „Джерусалем пост”.

 

Източник: https://www.rt.com