Турският управляващ елит губи самообладание

Анализи и коментари

Последните два атентата в Турция задълбочиха състоянието на хаос и паника, обзело управляващия политически елит в Анкара, и се отразиха в голямото напрежение и изгубването на самообладание от страна на президента Реджеб Тайип Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

Печат

Онова, което толкова изнерви турските политици, бяха военните действия на Русия в Сирия, започнали на 30.09.2015 г. Напрежението обаче ескалира, когато Анкара допусна сериозната грешка да свали руския бомбардировач. Това доведе до възпрепятстване на работата и интересите на стотици хиляди турски граждани.

С напредъка на руските операции, бяха нанесени множество щети върху интересите на организацията „ДАИШ” (ИДИЛ). Може да се каже, че най-важната от тях бе загубата на главния източник на финансиране, а именно петрола, който минаваше през турската територия, за да стигне до крайния купувач.

Понастоящем Ердоган е изправен пред обществения гняв и е подложен на натиска на опозицията, която го обсипва с обвинения във връзка с националната сигурност и турските интереси. През това време военната институция, понесла много обиди от президента, спокойно наблюдава ситуацията и никой не знае каква точно ще бъде реакцията ѝ, в случай че Ердоган, главата на ислямистката консервативна Партия на справедливостта и развитието, премине „червените линии”.

С чувство за вътрешна изолация, Ердоган започва да демонстрира популярност чрез стари методи като митинги в негова подкрепа, организирани от членове на самата партия. Тези класически медийни игри обаче не отразяват нито реалността, нито истината. Доказано е, че в последно време турските служби провеждат акции за арести и задържане на журналисти, университетски преподаватели, военни, и като цяло опозиционно настроени хора. Това означава, че Ердоган застава заедно с лидерите от партията си срещу елита на Турция, откъдето го чакат да рискува да създаде буферна зона или да предприеме сухопътна операция срещу Сирия, за да вземат необходимите мерки за отстраняването му от длъжност. Това се коментира сред турската дипломация, опозиционните среди и турския елит. Всички те се тревожат за сигурността на страната, тъй като считат, че е застрашена от рискованата политика на президента.

Последните два бомбени атентата в Анкара и Диарбекир предоставиха на Ердоган и неговата партия набор от аргументи за затягане на контрола, не само върху медиите, но и върху политическата опозиция, елита и малцинствата, особено кюрдите.

В първото си изявление след атентата в Анкара, Ердоган заяви, че „Турция е решена да отвърне на всеки подобен акт със сила – в страната и извън границите ѝ – и няма да се поколебае да използва правото си на самоотбрана по всяко време, на всяко място и при всеки случай”. 

Разбира се, съмненията за извършването на атаките падат върху най-неудобните на Ердоган елементи. Високопоставено лице от сигурността обвини ПКК, а друг източник обвини ДАИШ. Премиерът Давутоглу, от своя страна, заяви, че атентаторът е сирийски гражданин, казва се Салих Наджар и е роден през 1992 г. в град Амуда, провинция Хасаке. Относно атентата в Диарбекир, премиерът каза: „Можем да потвърдим, че членовете на организацията „Сили за защита на народа“, свързана с ПКК, носят отговорност за този акт”.

Ердоган и Давутоглу може би са взели решение да се борят с „вятърни мелници”. Техните изявления започнаха да засягат всички, а това повдигна много въпроси и  предизвика възмущението на местния турски елит. Някои държави от Близкия изток и Европа също изразиха неодобрението си, особено по отношение на измислените сценарии и планове, които ще доведат до замесването на повече страни, с цел да бъдат осъществени мечтите на турския президент.

 

Източник: https://arabic.rt.com