Мохд Абуаси: В Йемен сме свидетели на изкуствено създадено от Саудитска Арабия бедствие

Интервю

„Очевидно е, че тази война е в противовес на международното право.”, заяви по повод събитията в Йемен директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в предаването „Събота 150” по Програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Инструменти
Печат

Експертът акцентира на факта, че нападението срещу Йемен е предприето от най-богатите арабски държави, членки на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив (Саудитска Арабия и нейните съседи), срещу най-бедната арабска държава. Абуаси обясни, че причините за конфликта са политически и няма как да бъдат описани за две минути, но бе категоричен, че каквито и да са те, да бомбардираш болници е военно престъпление. Да лишаваш хората от ток, вода и гориво, също е военно престъпление. Анализаторът подчерта, че ембаргото, което в момента се налага на Йемен, е без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. 

По думите му катастрофата в страната е по-голяма от тази в Непал, но там става дума за природно бедствие, а в случая с Йемен имаме бедствие, изкуствено създадено от Саудитска Арабия и от другите държави.

Абуаси не скри разочарованието си, че светът мълчи и то не за първи път. Според него във всички международни медии се говори за ставащото в Йемен, докато българските медии не дават гласност и не се съсредоточават върху този проблем. Директорът на Център за близкоизточни изследвания посочи, че вчера (1 май - бел. ред.) генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е призовал за спиране на бомбардировките на болници, тъй като 26 лечебни заведения в страната са били обстреляни. Абуаси изрази мнение, че гражданските организации трябва да помогнат на тази държава по същия начин, по който се оказва помощ на Непал.

Той цитира позицията на организациите по правата на човека, които предупреждават, че в Йемен има хуманитарна криза, която може да прерасне в катастрофа и някой трябва да я спре.

Можете на чуете целия разговор с д-р Абуаси на следния линк: http://bnr.bg/post/100552378/d-r-mohd-abuasi-nakoi-darjavi-podpomagat-trafika-na-bejanci