д-р Мохд Абуаси: Израел няма право да води тотална война срещу палестинците

Интервю

Г-н Абуаси, кой според вас носи отговорност за ескалацията на насилието в ивицата Газа - движението “Хамас”, което изстрелва ракети срещу Израел или Тел Авив, който започна военна операция срещу групировката, обяснявайки я с факта, че трябва да защити страната?

Инструменти
Печат

 

За да разберем кой носи отговорност за ескалацията на напрежението в Газа трябва да обърнем малко внимание на няколко факта: Израел продължава да окупира палестинските земи в Западния бряг включително и източен Ерусалим, в противоречие с много резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на международното право. 17 години преговори между Израел и палестинското ръководство, под патронажа на САЩ, които дават пълна и безусловна подкрепа на Израел, не се забелязва никакъв напредък. Това дава повод на радикалните сили в палестинската страна да набират сили и да получат все по голяма подкрепа сред палестинците.

 Така че окупацията е основната причина на насилието и липсата на международната воля да натисне Израел да изпълни резолюциите на ООН. Същото това международно право дава право на палестинския народ да се съпротивлява на окупацията, както всеки народ по света.Преди малко повече от 6 месеца беше постигнато примирие между „Хамас” и Израел, което до голяма степен бе спазено от „Хамас”. Но през тези 6 месеца Израел продължи да усилва блокадата на Газа и забрани влизането на стоки, гориво, лекарства и т.н в Газа. Това доведе до катастрофални резултати върху мирните жители на Газа. Блокадата е строго осъдена от международната общност и от ООН и се смяташе за нарушение на международното право, което забранява колективното наказание на цял народ заради каквито и да са политически сили.Когато примирието свърши „Хамас” отказа то да бъде подновено, без това да включва премахването на блокадата срещу Газа, а не както беше съобщено в много медии, че „Хамас” отказа да продължи примирието без да се споменава за премахването на блокадата срещу Газа. „Хамас” обяви и обявява готовността си за примирие при условие, че това е придружено с премахването на блокадата.Израелската операция в Газа не може да бъде оправдана с мотива самозащита. Такъв мотив може да бъде приемлив, ако Израел не продължава незаконната блокада срещу Газа, както и окупирането на палестинските земи включително Източен Ерусалим. Също така правото на защита не дава на Израел право да води тотална война срещу палестинците и да бомбардира цивилното население и такива обекти като джамии, болници и университети. От 370 души загинали досега и 1800 ранени голяма част са цивилни деца, жени и възрастни. Ако направим един бърз поглед върху международните договори и конвенции, особено върху Женевската конвенция, ще разберем, че Израел грубо нарушава международното право и човешките права.

Въпрос: Но възможно ли е лидерите на „Хамас” да говорят за примирие и в същото време да призовават за трета интифада срещу Израел. Какво всъщност искат те?

Д-р Абуаси:Както вече споменах „Хамас” и другите палестински структури искат Израел да се изтегли от всички палестински окупирани земи. Конкретно за Газа - „Хамас обяви и почти всеки ден обявява готовността си за примирие при положение, че бъде придружено с премахване на нечовешката блокада над Газа.

Въпрос: Какви са целите на въздушните удари на Израел и те свързани ли са с предстоящите през февруари предсрочни избори в страната?

Д-р Абуаси: Разрушителната акция срещу Газа е пряко свързана с предстоящите през февруари избори в Израел. Управляващата коалиция там търси да вдигне рейтинга си, който спада много след като Израел изгуби войната с „Хизбула” в Ливан преди две години. Тази агресия се извършва с пълната подкрепа на администрацията на Буш, която си отива на 20 януари. Жалко, че някои сили искат да спечелят изборите с проливането на кръвта на палестинските деца. Днес сутринта израелска ракета уби две деца братя. Вчера загинаха 5 деца от едно семейство, завчера подобни случаи бяха отразени в международните медии и телевизии. Това, което обявява Израел, че целта е да спре ракетите срещу Израел не може да се обяснява с подобни удари срещу цивилното население. Такава цел може лесно да бъде постигната, ако Израел се съгласи да премахне блокадата срещу Газа. Според мен без Израел да се съгласи на това, няма да постигне такава цел, независимо от обема на военните престъпления, които ще ги извърши в Газа. И това ще бъде доказано през следващите дни или седмици.

Въпрос: Смятате ли, че е възможно в ивицата Газа да бъдат изпратени международни сили?

Д-р Абуаси: Такова предложение има от палестинската страна – Израел да се изтегли от всички окупирани палестински и арабски земи и да бъдат изпратени международните сили като наблюдатели и да имат право да наказват нарушителите. Но Израел отказа и продължава да отказва подобни предложения.

Въпрос: Кога смятате, че е възможно да бъде обявена независима палестинска държава, която да бъде призната от международната общност и да може да функционира нормално?

Д-р Абуаси: Резолюциите на ООН и на международната общност, включително и Европейския съюз подкрепят правото на палестинците да създадат своя държава върху окупираните през 1967 палестински земи. Според международното право, резолюциите на ООН и позицията на ЕС Източен Ерусалим е част от тези земи. Всички израелски селища, построени върху тези окупирани земи са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Това, което липсва е международна воля да бъде натиснат Израел да изпълни резолюциите на ООН. Без такъв натиск не може да бъде постигнат стабилен мир в региона.

Въпрос: Какви в момента са позициите на палестинския президент Махмуд Абас и смятате ли, че ако Израел наистина унищожи “Хамас”, то това ще му помогне да си върне властта и в Газа?

Д-р Абуаси: Израел от години водят преговори с Абас, но без реални резултати. Абас е изпълнил всички условия, които се искат от него, но той не можа накара Израел да се изтегли и да улесни малко живота на палестинците в Западния бряг. Абас няма да може да се възползва от израелската операция и тази операция ще вдигне популярността на „Хамас” сред палестинците и арабските народи. Не случайно Абас вчера призова „Хамас” да координират действията помежду си.

Въпрос: Възможно ли е да има траен мир в Близкия изток при положение, че някои палестински групировки искат да унищожат от една страна Държавата Израел, а от друга тя също иска да ги премахне?

Д-р Абуаси: Траен мир в близкия изток изисква две неща. Първото е, да бъдат изпълнени резолюциите на ООН за решаването на проблема. Второто е, да има международна воля за налагането и задължаването на страните да изпълнят тези резолюции, ако трябва с сила. Но според мен докато Израел получава безусловна подкрепа от САЩ и международната общност стои безсилна спрямо нарушаването на международното право там, скоро няма да видим мир в Близкия изток.

Въпрос: Международните реакции на израелските въздушни удари не са еднозначни. В този смисъл вие как оценявате позицията на България?Всеки ден международната реакция в полза на палестинците се увеличава. Само САЩ обявиха пълна подкрепа на израелската операция. Повечето държави по света, включително в ЕС, осъждат израелската операция. България засега е почти без позиция, но се надявам през следващите дни България да заема по ефективна позиция и да иска Израел да спре войната в Газа, да прекрати блокадата и да се съгласи на примирие.