Мохд Абуаси: До три години и България може да започне да брои атентатите

Интервю

Под шапката на Главно мюфтийство в България започва да се забелязва тенденцията на обединяването на салафитския джихадизъм с идеологията на „Мюсюлмански братя”. Вече има доказано финансиране от Саудитска Арабия, Катар и Турция

Инструменти
Печат

Терористичните актове в Брюксел са дело на „Ислямска държава” и службите за сигурност са имали информация за нападения по цели в Белгия и Франция още от 2014 г. Това са само две от тезите на директора на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси във връзка с атентатите в белгийската столица, които той изрази в поредица от интервюта по българските медии. 

По думите на експерта още в деня на експлозиите те са приветствани в „Туитър” от симпатизанти на „Ислямска държава”. Изследователят на религиозно мотивирания тероризъм е категоричен, че за разлика от други случаи, този път не може да се говори за действия на т.нар. вълци-единаци. Става дума за мащабни и централизирани нападения, извършени най-вероятно от няколко клетки. В тях са ангажирани най-малко 5-7 души, за което говори фактът, че са открити и бомби, които е трябвало да бъдат активирани на по-късен етап. 

Според д-р Абуаси версиите за атентатите са две. Едната е, че са дело на хора, свързани с „Ислямска държава”, които са бързали да задействат взривовете след последните акции на службите за сигурност и затегнатите мерки. Втората версия е, че това са лица от обкръжението на Салах Абдесалам, за които е било въпрос на време да бъдат арестувани. Анализаторът смята, че атаките не са свързани директно със задържането на Абдесалам, защото той е попаднал в ръцете на полицията 4 дни преди тях, а подготовката им е отнела много повече време и е изисквала сериозно разузнаване и логистика. Експертът обяснява, че самият Абделсалам е бил най-издирваният и опасен човек в Европа през последните месеци, но това не гарантира, че е видна фигура в джихадистката мрежа. Д-р Абуаси предполага, че е възможно последователите на „Ислямска държава” просто да са искали да напомнят, че съществуват. При всички случаи обаче нападенията идват да покажат, че независимо от мерките, които са били взети, терористичната организация има силата и ресурсите да нанесе удар точно в този момент.

Важно е да се каже, че терористите винаги са казвали, че целта им е да обявят религиозна война и да накарат всички европейци да мразят още повече мюсюлманите, за да използват ислямофобията в своя полза. Тя, от своя страна, поражда действия срещу мюсюлманите, които ще бъдат използвани от атентаторите. Изходът от омагьосания кръг не се вижда, защото силите за сигурност не само в Европа, но и навсякъде другаде по света, не могат да се противопоставят на това явление, ако не са в състояние да изолират радикалните елементи от социалната им среда. Самите мюсюлмани трябва да вземат повече мерки срещу тях и да не се поддават на пропагандата на екстремистките организации. На мюсюлманите трябва да им бъде обяснено, че техните идеи нямат нищо общо с исляма, който е използван. Необходимо е също така да се наблегне, че в света има 1,2 млрд. мюсюлмани, а терористите са една нищожна част от тях. 

Анализаторът подчертава, че причината за днешните събития е грешката, която ЕС и САЩ са допуснали, и тази грешка се казва Сирия. Той припомни, че от четири години редица негови колеги повтарят, че хиляди терористи от Европа заминават за Сирия и Ирак, прекосявайки турската граница, и това става със знанието на европейските служби. Д-р Абуаси напомня и друг факт – че атентаторите от Париж и Брюксел са обучени в Сирия. Той е убеден, че европейските разузнавания няма как да са очаквали друго развитие на събитията, още повече след като вече знаят, че шест хиляди души са влезли на територията на ЕС с фалшиви сирийски паспорти, сливайки се с бежанската вълна. От тях най-малко 4000 не са сирийци, а поне 500 са симпатизанти на „Ислямска държава”, макар все още цифрите да не могат да бъдат потвърдени. Броят на арестуваните и заподозрените не представлява и 10% от този контингент. Според експерта идентифицирането на тези хора ще отнеме много време, а дотогава ще бъдат извършени и много атентати.

Директорът на Център за близкоизточни изследвания смята, че Европа ще продължи да плаща тази висока цена, докато не прекрати политиката си да сваля режими в страни като Либия, Сирия и Ирак и докато не остави народите от Близкия изток и Северна Африка да живеят както те сметнат за добре. За тази цел войните в споменатите държави трябва да бъдат спрени на всяка цена, а правителствата в Сирия и Ирак – подпомогнати в битката им срещу тероризма. Необходимо е също така границата с Турция да бъде затворена, а Саудитска Арабия, Катар и други държави да спрат с политическата и финансовата подкрепа на организации като „ал-Каида” и „Ислямска държава”. Ако всичко това бъде изпълнено, режимите в Сирия и Ирак могат сами да се справят с тероризма, разбира се, не е изключена и подкрепата на международната общност.

Анализаторът предупреждава, че за Европа вече може да е малко късно за противодействието на терористичните атаки. Идеологията, която мотивира атентаторите – салафитският джихадизъм, възприет от „ал-Каида”, сега от „Ислямска държава”, а после – не знаем от кого – е много далече от исляма. Тя не е ислямска, а може да бъде наречена ислямистка. Държави, членки на ООН, съюзници на Запада, които купуват оръжие от него, са изхарчили милиарди за нейното разпространение. Заради всичко изброено експертът предполага, че в следващите месеци ще има нови нападения в Европа, но е възможно те да бъдат поотложени заради мерките за сигурност. 

По повод заплахите за България д-р Абуаси посочва, че засега страната ни не е цел на джихадистите, и обяснява, че ако не искаме до три години да започнем да броим атентатите, трябва да се вземат превантивни мерки срещу разпространението на радикалните идеи. Това е половината от решението. По думите на анализатора на наша територия засега се наблюдават „отделни елементи”, но не и структури, които проповядват подобни идеи. Д-р Абуаси е на мнение, че към настоящия момент „нещата са под контрол”, защото тези елементи са изолирани и нямат социална среда, сред която да се разпространяват и която да ги пази. Според него за България няма опасност от терористични атаки, но е важно службите да вземат превантивни мерки за спиране на екстремистките идеи, независимо дали това би влошило отношенията ни с определени държави. Заедно с пропагандата трябва да бъде спряно и финансирането.

Експертът обръща внимание, че под шапката на Главно мюфтийство в България започва да се забелязва тенденцията на обединяването на салафитския джихадизъм с идеологията на „Мюсюлмански братя”. Вече има доказано спонсориране от Саудитска Арабия, Катар и Турция. Тази дейност е координирана от новооткритото посолство на Саудитска Арабия в София, което отделя голям бюджет за целта. 

Д-р Абуаси е категоричен, че преди да ни се наложи да броим атентатите, българският парламент трябва да вземе законодателни мерки идеологията на салафитския джихадизъм да бъде обявена за фашистка.