Мохд Абуаси: „Ислямска държава” е най-голямата манипулация на века

Интервю

„В Близкия изток сме свидетели на една от най-големите манипулации не само на XXI, но и на последните няколко века - т. нар. „Ислямска държава” е представяна за суперсила, с която американската коалиция от 40 държави уж не може да се справи". Tова заяви директорът на Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси по време на участието си в предаването „Пряка демокрация” по ТВ 7.

Инструменти
Печат

За експерта най-важният въпрос в момента е какво в действителност се случа в Близкия изток, защото за него е парадоксално как една организация, която няма нито танкове, нито самолети, може да удържи толкова време. Той припомни, че единственото оръжие, с което „Ислямска държава” разполага, е изпратеното от съюзниците на Вашингтон в Сирия през Турция „уж да помогнат на „демокрацията” и „демократите” от „Фронта ан-Нусра” и „ал-Каида”. 

{youtube}m43-9a7R-04&{/youtube}

Анализаторът беше категоричен, че някой има интерес да внуши, че „Ислямска държава” е непобедима, а медиите продължават да повтарят тази заблуда. Всъщност проблемът с организацията може да бъде разрешен много бързо при наличието на воля от страна на САЩ.

В подкрепа на тезата си Абуаси даде за пример градчето Кобани, разположено на 7 км от турската граница, което е бомбардирано в продължение на цели три месеца, за да бъде отнето от „Ислямска държава”. Той пресметна, че за освобождаването на големите градове като Мосул ще е необходимо много повече време, ако това е капацитетът на американската авиация. Експертът припомни, че през 2003 г. САЩ са окупирали целия Ирак за 10-15 дни, въпреки че там е имало държава и авиация, и зададе резонния въпрос дали действията на Вашингтон по отношение на „Ислямска държава” днес са сериозни. 

Абуаси даде индиректен отговор, като обърна внимание на факта, че американските военно-въздушни сили отказват да осигурят защита по въздух на кюрдите, ако те атакуват цели на организацията без съгласието на САЩ. Директорът на Център за близкоизточни изследвания посочи също така, че ситуацията е аналогична в Сирия, където „Ислямска държава” е бомбардирана само на отделни места, за да се даде вид, че се води борба срещу нея, но е и в центъра й Ракка.

Анализаторът изтъкна, че опасността от организацията може да бъде неутрализирана лесно, ако САЩ се откажат от страничните си калкулации в Ирак, а Турция затвори границите, през които дори към миналата седмица продължават да преминават бойци към Сирия и Ирак.

Експертът посочи, че това не се случва по много причини. По думите му САЩ не бързат да ликвидират „Ислямска държава”, защото я използват, за да шантажират Иран и проиранското правителство в Багдад. Освен това, Вашингтон е недоволен от добрите отношения между Малики (бившия иракски премиер – бел. ред.) и Русия, към която той се е обърнал за закупуването на оръжие. Абуаси припомни, че Ирак е в пълното си право да се сдобие с него от когото пожелае, още повече че Вашингтон все още не е изпратил многократно обещаваните на иракската армия самолети и друго оръжие. 

Анализаторът заяви недвусмислено, че САЩ са създали „Ислямска държава” и са й помогнали да се разрасне в Ирак, а американските служби много добре са знаели, че споменатото оръжие ще стигне до „ал-Каида” и „Ислямска държава”, защото не са глупави. Те също така са имали информация за това, че Саудитска Арабия финансира „Ислямска държава”, а Катар до ден днешен спонсорира „ал-Каида” под различни форми в Сирия.

Абуаси коментира и случващото се в Йемен. Той обясни, че това е „една незаконна война” срещу най-бедната арабска държава, която е извършена от коалиция между Саудитска Арабия, Катар и някои богати държави в Персийския залив без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Това нападение, по думите на експерта, няма никакво легитимно покритие, освен молбата на един президент, който е подал оставка пред целия свят.

Директорът на Център за близкоизточни изследвания посочи, че Саудитска Арабия е бомбардирала последното функциониращо летище в столицата Сана, за да не може на него да кацнат ирански самолети, доставящи лекарства. Инфраструктурата на страната е съсипана. По данни на организации за правата на човека и ООН болниците в Йемен се затварят, защото в големите градове никъде вече няма ток. Ранените и болните са изпратени или по домовете им, или са преместени, където е възможно, а училищата също не работят. 

Експертът бе категоричен, че Саудитска Арабия не би трябвало да има нищо общо със споровете вътре в Йемен. Той определи ставащото в страната като „по-голямо земетресение от това в Непал” и отбеляза с недоволство, че темата не се отразява широко в медиите, „защото никой не иска да ядосва Саудитска Арабия и Катар и да губи някоя инвестиция тук или там”.

Според анализатора най-голямата манипулация се състои в това, че уахабизмът – идеологията на "Ислямска държава”, е на Саудитска Арабия, а практиките на организацията в Ирак и Сирия са издигнати до закони в арабското кралство, но никой световен лидер не протестира срещу тях. Тези истини не са тайна, но никой не иска да ги види. 

Абуаси подчерта, че „Ислямска държава” е излязла извън пределите на Близкия изток и вече контролира територии в Либия, Нигерия, Мали, има спящи клетки в Европа, но е и заплаха за светския режим в Сирия, „независимо дали ни харесва, или не, но той играе по правилата”.

Експертът определи като реторичен въпроса дали трябва да се търси демокрация в Сирия, или да се позволи на жените в Саудитска Арабия да шофират. Абуаси припомни и случая с катарския поет, осъден на 17 години затвор заради стиховете си, както и факта, че в страната не е разрешено на жените да гледат футболни мачове.

Той завърши изказването си с темата за сирийските бежанци и посочи, че на един сириец е забранено да влиза в Саудитска Арабия и Катар, които „изхарчиха милиарди за разрушаването на тази държава – Сирия”.

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=m43-9a7R-04&feature=youtu.be