×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Реч на бивш топ разузнавач от МИ6 загатва за план, който е в ход повече от десетилетие. В някои райони да си шиит е като да си евреин в нацистка Германия.

Доколко Саудитска Арабия е съучастник на „Ислямска държава” при овладяването на голяма част от Северен Ирак? Дали кралството подклажда ескалиращия сунитко-шиитски конфликт в мюсюлманския свят? Преди 11 септември 2001 г. принц Бандар бен Султан, влиятелният бивш посланик на Саудитска Арабия във Вашингтон и шеф на саудитското разузнаване допреди няколко месеца, провежда откровен разговор с директора на британските тайни служби МИ6 – сър Ричард Диърлов. Думите на саудитския принц се оказват пророчески: „Не е далече моментът, в който ситуацията в Близкия изток ще изглежда така, че буквално ще се молим на Бог да помогне на шиитите. Просто на повече от един милиард сунити вече им писна от тях.”

Обама говори въодушевено за „един обнадежден свят...и възможностите да се поеме в нова посока”

Колкото и Биби Нетаняху и „султаните” от Персийския залив да се ядосват на споразумението от Виена, поне арабите ще заподозрат каква е истината – че американците заеха страната на мюсюлманите шиити в близкоизточната религиозна война.

Бомбените атентати в Катиф, Кувейт, Газа, Синай, клането на брега на град Сус в Тунис, забравените атентати в Ирак, Сирия, Алжир, Либия и накрая самоубийствен атентат в турския град Суруч в близост до сирийския град Кобани, отнел живота на 30 души. Какво се случва в нашия регион?

Нека оставим настрана техническите подробности, които са 100 страници с много други допълнения към тях, които не са за подценяване, и да се съсредоточим върху набора от ключови точки, които могат да бъдат екстраполирани от настоящото споразумение.

Дали e съвпадение това важно развитие на отношенията между Русия и Саудитска Арабия и в същото време сближаването между САЩ и Иран, които подписаха споразумение, което ще прекрати десетилетия на спорове и конфликти между двете държави? Какви са перспективите за това подобрение в отношенията между Москва и Рияд и какви са последиците от преговори на САЩ с Иран спрямо кризи в региона?

Иран и шестте най-влиятелни държави в света сключиха сделка за иранската ядрена индустрия и с това слагат край на проблем, който е на дневен ред в продължение на 12 години и засяга ядрената програма на Иран и наложените му икономически санкции. Новината за постигането на споразумение беше приета със смесени чувства, най-вече в Израел, който яростно се противопоставя на каквато и да било сделка с Ислямската република.

100 дни, след като арабската коалиция започна операция „Решаваща буря“ срещу Йемен, все още няма постигнато нито примирие, нито прекратяване на огъня въпреки потвърждението на международния пратеник в Йемен, че страната е на ръба на глада и че 20 милиона йеменски граждани имат нужда от хуманитарна помощ поради липсата на вода, електричество, храна, лекарства, болници и безпрецедентна ужасяваща блокада.

Въведение 

Движението „Мюсюлмански братя“(МБ) в Йордания е най-голямата и популярна политическа група в страната, която има дълга обща граница с Палестина. Съществува и демографска връзка, тъй като в Йордания живее най-големият брой палестински бежанци в света.

От години израелците използват тази военна операция, за да оправдаят масовите убийства на цивилни

Кога израелското правителство ще спре да злоупотребява с нападението по датската щабквартира на Гестапо, предприето от британските Кралски военновъздушни сили по време на Втората световна война? Кога израелското правителство ще спре да оправдава убийството на деца с този епизод от историята?

Египет изживява истинско ислямистки бунт. Коли-бомби се взривяват в центъра на Кайро, главният прокурор Хишам Баракат е убит, бойци на „Ислямска държава” предприемат серия атаки по военни контролни пунктове и полицейски управления в Синайския полуостров и убиват най-малко 100 души.

Няколко месеца след убийството на премиера Рафик Харири колегата му Асаад Абу Халил отбелязва, че истинската степен на влиянието на Харири в сферата на медиите и политиката се проявява едва след смъртта му. То се простира във всички медии и сред различните лагери в тази малка страна.

Крайната религиозна група няма да бъде победена точно от онези западни държави, които са отговорни за нейното създаване

Войната срещу тероризма – тази безкрайна кампания, стартирана преди 14 години от Джордж Буш – става все по-гротескна и извратена. Състоялият се в Лондон процес срещу шведа Бърлин Гилдо, който е обвинен, че е участвал в терористична дейност в Сирия, се провали в понеделник, след като стана ясно, че британските служби са въоръжавали същите бунтовнически групи, за които се твърди, че подсъдимият е подкрепял.