Следващият въпрос е как убийците ще повлияят върху политиката, пише Тони Барбър

Президентът на Франция Франсоа Оланд правилно го нарече „акт на изключително варварство…срещу свободата на изразяване”. Но станалото в сряда убийство на 12 души в парижките офиси на сатиричното списание „Шарли Ебдо” няма да изненада никой запознат с назряващото напрежение сред петте или повече милиона мюсюлмански граждани на Франция, както и онези, които са наясно с отровното наследство на френския колониализъм в Северна Африка.

Най-малко 1,5 милиона души излязоха в неделя в Париж с драматична проява на солидарност, след като екстремисти убиха 12 души в офисите на сатиричния вестник Шарли ебдо, а още четирима загинаха в супермаркет за еврейски хранителни стоки през миналата седмица. Един полицай бе прострелян смъртоносно.

Терористичният акт срещу сатиричния вестник „Шарли Ебдо”в Париж не взе живота само на 12 души. Той отне усещането за сигурност на целия европейски континент, оправда очакванията на мнозина, че кървавите конфликти няма да пощадят никого, и за пореден път погрешно вмени на милиони мирни мюсюлмани из целия свят, че трябва да носят отговорност за ограничена група хора, които вярват, че гласът им ще бъде чут само ако убиват.

„Занимавам се с Холокоста и геноцида откакто мога да мисля самостоятелно, цели 35 години. Казвам ви, че да продаваш оръжие на държава, в която се извършва геноцид, е все едно да го доставяш на нацистка Германия по време на Втората световна война.” 

По-интензивна координация между Сирия и Запада срещу тероризма в сферата на сигурността


Завой в отношението на Запада към сирийския режим и данни за иницииране на сирийско –западен съюз срещу „тероризма”. Сътрудничество в областта на сигурността на някои западни държави със сирийските служби и реорганизация на въоръжената сирийска опозиция, а целта е една – овладяване разпростирането на ал-Каида на сирийския въоръжен фронт и борбата срещу нея за в бъдеще.

А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим.   казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил, защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним’’(Матей)

 

Населението на Газа живее под блокада от 2007 г. насам – в условия, които според доклад на ООН след 2020 г. вече няма да са годни за живеене. Извън всякакво съмнение е, че политическата отговорност за това е на Израел, който не само системно нарушава международното право, но и прекрачва всякакви човешки граници, като контролира абсолютно всички доставки до Ивицата и стига дотам, че снабдяването с хранителни продукти се определя от разчетите на служители на министерството на отбраната на Израел за това, колко калории са необходими на едно човешко същество, за да не умре от глад, като много често дори и техните „сметки” не се спазват, защото камионите с провизии са задържани на входните пунктове с дни.

 

Икономика и взаимодействие, идентичности и норми, власт и роля са трите основни групи идеи в общоприетите теории на международните отношения. Първата е свързана с либерализма, втората – с  конструктивизма, а третата – с реализма. Поведението и политиката на „Мюсюлмански братя” в Египет могат да бъдат анализирани с тези три групи идеи.

Близкият изток е особен и уникален регион. Въпроси като световната енергийнасигурност, международната икономика, финансовите ресурси и т.н. оказват влияние върху политиката в региона отдавна и са създали специфични сложни взаимовръзки в него.

 

Пред обикновен оранжев фон, млада жена започна да говори с мек глас. „Здравейте!” – каза тя. „Това е нова кампания да спечелим правото си да караме кола.”
Това е Луджайн ал-Хатлул, саудитска студентка в Канада, която се превърна в онлайн звезда, след като се появи в няколко видеоклипа, критикуващи ограниченията на жените в консервативното кралство.

Израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет, позната на иврит и арабски като Шабак, е един от трите клона на Главната израелска служба за сигурност.

По лични разкази на двама задържани от Шин Бет, бивш агент на службата, палестинско-израелски адвокати и израелски политици и експерти по правните въпроси – Ал-Джазира Уърлд проследява противоречивите методи на организацията,нейнитеправомощия и история.

„Да купиш мир от врага си – означава да го снабдиш със средства за нова война.” – е казал Жан-Жак Русо, без изобщо да подозира, че думите му ще опишат един от най-продължителните кървави конфликти в съвременната история – този за съдбата на Палестина.

Даян наредил да се използва ядрено оръжие, но правителството му попречило


За първи път в историята на Израел Отделът за военна тайна не забранява публикуването на свидетелски разказ, от който става ясно, че министърът на отбраната по време на Октомврийската война от 1973 г. Моше Даян е поискал да „бъде подготвен и ядрен вариант”, защото „положението е  много лошо”. По-ранни свидетелски разкази говорят индиректно за подготовката на израелско неконвенционално оръжие, без да използват този израз, за да запазят политиката на неяснота по отношение на ядреното оръжие, която политика се основава на принципа да не се потвърждава притежаването на подобен тип оръжие.