В резултат от състоялите се през юни тази година избори в Иран на власт дойде президент, който по всички параметри отговаря на сегашните потребности на страната. Те се заключават в отслабване на наложения от Запада санкционен режим в интерес на спасяването на иранската икономика, извеждане на страната от международната изолация и постигане на вътрешнополитическа стабилност. Фигурата на новия президент е приемлива за голямата част от иранските избиратели, духовния елит, чийто представител се явява Х. Рухани, имащ второто по значение звание (ходжат-ал-ислам) в иранската духовна йерархия, и за Запада (през 2003 г. при неговото участие беше постигната договореност за преустановяване на иранската програма за обогатяване на уран). В тази връзка възниква въпросът: беше ли избирането на Х. Рухани случаен резултат от волеизявлението на иранския народ?

Сирийски бунтовници в предградието на Дамаск Гута са съобщили на кореспондента на „Асошиейтид прес” Дейл Галвак, че те са отговорни за химическата атака от миналата седмица, за котя озападните сили обвиняват силите на Башар ал-Асад, пояснявайки, че смъртните случаи са резултат от инцидент, причинен от грешка с боравенето с химическото оръжие, доставено им от Саудитска Арабия.

Иран е повече от всякога въвлечен в защита на сирийското правителство. Следователно победа за Башар е победа за Иран. А Западът не може да толерира ирански победи

Преди Западът да започне най-глупавата война в историята на модерния свят – имам предвид, разбира се, атаката срещу Сирия, която всички скоро ще трябва да преглътнем – трябва също така да кажем, че ракетите „Круз”, които със сигурност очакваме да се изсипят върху един от най-старите градове в историята на човечеството, нямат нищо общо със Сирия.
Намерението е да уязвят Иран. Целта им е да ударят Ислямската република, която сега има нов и динамичен президент – пълна противоположност на шантавия Махмуд Ахмадинеджад – и когато тя е малко по-стабилна.
Иран е враг на Израел. Значи Иран е естествен враг на Америка. Значи – изстреляйте ракетите по единствия арабски съюзник на Иран.

В България по покана на Центъра за близкоизточни изследвания е Теодосий (Аталла Хана) – митрополит на Севастия в Православната църква на Йерусалим – най-старата християнска и православна църква в света.

Основна тема на дадената от Негово Високопреосвещенство на 9 август 2013 г. пресконференция беше положението на християнското население в контекста на „арабската пролет” и по-специално – в Сирия.

Резюме


С победите, които силите на Башар ал-Асад печелят срещу бунтовниците в Сирия в последните седмици, нуждата Йордания да поддържа гъвкава позиция относно гражданската война в съседната страна, стана още по-голяма. И до момента Йордания използва набор от различни отношения и йорданските действия ще продължат да се определят от реалностите и тяхното развитие на място в Сирия.

ЕС ще блокира за в бъдеще всякаква финансова помощ за израелските заселнически селища, тъй като са незаконни според международното право. Израел, който се противопоставя на директивата, предупреди, че тя ще засегне "всички сфери на сътрудничество" и ще "породи лоши чувства" спрямо ЕС.
Новите правила ще влязат в сила в петък и "ще разграничават Държавата Израел от окупираните територии, когато става дума за европейска подкрепа". Това всъщност означава, че финансиране, стипендии и сътрудничество няма да бъдат предоставяни на нито едно физическо лице или организация в заселническите селища в Западния бряг, Източен Ерусалим и Голанските възвишения.

Женева (Ройтерс) – Орган на ООн по човешките права обвини в четвъртък израелските сили в малтретиране на палестински деца, включително измъчване на задържани и използване на други като живи щитове.
На палестински деца в Ивицата Газа и на Западния бряг, арестувани от Израел във войната от 1967 г., често е отказвана регистрация на датата им на раждане и достъпа до здравни грижи, подходящи училища и чиста вода, заяви Комитетът по правата на детето на ООН.
„Палестински деца, арестувани от (израелските) военни и полиция редовно са обект на унижаващо отношение и често на актове на насилие; разпитвани на иврит – език, който не разбират – и карани да подписват признания, за да бъдат освободени”, се съобщава в доклада.
Израелското външно министрество съобщи, че е е отговорило на доклада на УНИЦЕФ (Агенцията на ООН за децата) от месец март за лошото отношение спрямо непълнолетни палестинци и е запитало дали разследванията на комитета на ООН са открили нови обстоятелства.

За да бъде схванат генезисът на настоящите протести в Турция е необходимо да бъде очертана общата рамка на управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.


За пръв път оглавявяната от Ердоган Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която, както гласи широкоразпространеното клише, има корени в политическия ислям, дойде на власт в края на 2002 г. Оттогава Ердоган спечели още два мандата след убедителни победи в парламентарните избори, последната с почти 50% от гласовете.

ЛОНДОН – След две години на гражданска война излиза, че подкрепата за режима на сирийския президент Башар ал-Асад рязко нараства.


НАТО разполага с данни, според които подкрепата за ал-Асад рязко нараства. Данните, събрани от западно спонсорирани активисти и организации, показват, че много сирийци са разтревожени, че ал-Каида превзема сунитския бунт, и предпочитат да минат отново на страната на ал-Асад.

Кой е похитил двамата митрополити от сирийската православна църква в Сирия? Този въпрос предизвиква голям интерес през последните два месеца, най-вече след излизане на непотвърдена информация, че за похищението на митрополитите – Булис Язиджи и Юхна Ибрахим в северната провинция на Алепо по време на връщането им от Турция, е отговорна една от чеченските групировки. Нарича се „Бригадите на Хейруддин Заркали” и работи под закрилата на последователите на Ал-Каида – Фронта ал-Нусра.

Лавров: Москва не е подвластна на Тел Авив


Ако днес или утре се проведе събрание на Съвета за сигурност за осъждане участието на „Хизбуллах” в битката при ал-Кусейр, то руският делегат ще се изправи и ще вдигне червения картон. Ако не друго, то поне външният министър на Русия Сергей Лавров ще повтори изказването си, че „присъствието на бойци от „Хизбуллах” в Сирия  е с цел да бъдат защитени шиитските светини в страната”, и то без да бъде задължен да уточнява дали в дадения стратегически град изобщо има такива светини.

Писмото, което следва по-долу, е написано от авторката, поетеса и активист Алис Уокър до певицата и актриса Алиша Кийс. Първоначално е публикувано на 29.05 2013 г. от Кампанията на Съединените щати за академичен и културен бойкот на Израел