Преди 60 години ООН реши да раздели Палестина между две държави, една арабска и една еврейска. След последвалата арабско-израелска война Израел разшири своя дял от земя с една трета, докато това, което остана за арабите, бе окупирано от Египет и Йордания. Хиляди палестинци напуснаха домовете си, превръщайки се в бежанците, които и до ден днешен представляват ядрото на конфликта.

 

 Шестдесетата годишнина от създаването на Израел ще бъде отбелязана по пищен начин във Великобритания. Програмата на празненствата ще включва благотворителна гала вечеря в замъка „Уиндзор”, на която ще присъства херцогът на Единбург (съпругът на кралицата), ще има вариететна програма на стадион „Уембли” и ще се проведат улични паради за Израел в Лондон и Манчестър.

        “Политически ислям” е израз, който бе измислен едва относително наскоро.  Но през последните 20 или повече години идеята да се изучава как и защо ислямът се отразява на политическия процес в определени страни стана доста модерна.  Това започна след ислямската революция в Иран от 1979 г. 

“Разбиха ислямистка група, проповядвала джихад у нас”,
        “Пропаганда на радикален ислям у нас”,
       “Антимафиотите са разкрили два сайта, проповядващи джихад срещу "неверниците" и промяна на конституционния ред в България”,
       “ГДБОП задържа четири лица, пропагандиращи чрез Интернет радикални мюсюлмански идеи”

       “Радикални ислямски сайтове проповядват идеологията на тероризма”
       “Разбита е група, проповядвала фундаментализъм. “

 Историята започва с опита на швейцарското разузнаване да внедри шпионин или „агент на разузнаването” в ислямския център в Женева, за да разбере какво се случва там, каква е дейността му и как се финансира.

          Дали има връзка с радикални групировки?!  Дали има пръст в изпращането на бунтовници в Ирак през сирийска територия?!  И други страхове, които са се превърнали в мания на европейските страни и службите им за сигурност и разузнаване.

      По време на предизборната си кампания, с цел обезпечаване на победата на републиканската партия, президентът Джордж Буш заяви, че според него Исус Христос е най-добрият политически философ, защото го е спасил от грешния път и го е повел по правилния.

Твърде много се преувеличава при обсъждането на въпроси, свързани с приписваните на ислямистките групировки случаи на въоръжено насилие и истинския размер на щетите, причинени от тях.

 Непосредствено след иракските избори, два основни въпроса, свързани с бъдещия политически курс на САЩ в Ирак, вълнуват световната общественост.

По какъв начин изборите ще влияят върху вътрешнополитическите противоречия в Америка по отношение на  изтеглянето на американските сили от иракското “блато” – е първият въпрос.

 От началото на ноември организацията Ал Кайда публикува в интернет описание на чертите на “новите войници на Ал Кайда”. В публикацията се посочва:” Те са родени в Европа от бащи европейци и християни и са учили във вашите училища, молили са се във вашите църкви, ходили са на неделна меса, пили са алкохол, яли са свинско и са потискали мюсюлманите, но Ал Кайда ги е привлякла и те тайно са приели исляма и са се заклели да вдигнат оръжие на страната на братята си.”

 Кажете ”сбогом” на старата Ал Кайда и „здравей” на една нова, по-опасна версия, създадена от президента Джордж Буш. Неотдавнашните самоубийствени експлозии, извършени от иракчани в Аман, Йордания, са по – застрашителни, защото привеждат твърди доказателства (потвърдени от анализ на Американското разузнаване), че войната в Ирак е далеч от ограничаване на дейността на терористите в рамките на тази страна, както твърди президентът, и

Британският журналист Робърт Фиск, живял на границата на два века и  спечелил име на човек, разкриващ неудобни за официалните институции неща, днес ни дарява с книга, събрала най-важното от неговия опит, възгледи и критика на устоите на съвременната международна политика.

 В последната си книга „Кои сме ние?”, професорът по международни отношения в Харвардския университет Хънтингтън разкрива с присъщата си изследователска методичност огнищата на напрежение, опасностите и борбата против тях, тема, застъпена в известната му книга „Сблъсъкът на цивилизациите”.