×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

Скоро светът ще празнува прилагането на епохалното споразумение, което разреши ненужната и въпреки това – опасна – криза с иранската ядрена програма. Всички страни се надяваха и продължават да вярват, че уреждането на този въпрос ще ни позволи да се фокусираме върху сериозното предизвикателство, което разкъсва нашия регион и света – екстремизмът.

Саудитският министър на отбраната е агресивен и амбициозен и не изпуска враговете си от поглед – и вътре, и вън.

Когато Мохамед бен Салман започва да присъства на срещите, ръководени от баща му Салман – тогава губернатор на саудитската провинция Рияд, – той е само на 12 години. Около седемнайсет години по-късно, вече на 29, в качеството си на най-младия министър на отбраната в света, той въвлече страната си в една жестока война в Йемен, чийто край не се вижда. Сега Саудитска Арабия се впуска в опасна надпревара с регионалния си враг Иран по инициатива на човек, който, изглежда, няма търпение да се превърне в най-могъщия лидер в Близкия изток.

„Днес ще питаме от трибуната на Народното събрание за случая с турските шпиони”, заяви председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в предаването „Здравей, България” по „Нова телевизия”, излъчено на 13 януари 2016 г. Коментарът на политика е по повод публикувано в началото на тази година разследване на „Фрог нюз”, което разкрива скандал с четирима агенти на турското разузнаване (МИТ), оставили служебните си карти в луксозен джип, който впоследствие е откраднат и върнат с участието на полицията, а действието се развива в околностите на София.

Противно на това, че от САЩ се преструват, че се борят срещу тероризма, ние все още смятаме, че те използват съществуването на терористичните организации, за да изпълняват политическите си проекти. САЩ засили интереса си към възползване от тероризма след приемането на стратегическата концепция на НАТО, през есента на 2010 г., в чийто текст от 13 страници се говори за закриване на фронтовете, по които работят атлантическите армии, и откриване на друг тип фронтове за сблъсъци, без директно назоваване.

Екзекуциите определено бяха безпрецедентен начин в Саудитска Арабия да отбележат Новата година, макар и той да не беше толкова зрелищен, колкото фойерверките в Дубай, покрай които се подпали и един от най-луксозните хотели в емирството.

Угощението, което Саудитска Арабия си устрои, не отстъпва по нищо на „Ислямска държава” – цели 47 обезглавени трупа, сред които и този на ерудирания шиитския духовник Нимр Бакр ан-Нимр, последвани от Коранична обосновка на екзекуциите. Може би точно такава е била и целта. Защо казвам това? Тази удивителна кървава баня, извършена на територията на монархията, ръководена от сунитската династия Ал Сауд, без съмнение беше замислена, за да вбеси иранците и целия шиитски свят. Тя допълнително засили разделението между сунити и шиити и подхрани религиозния конфликт между тях – явление, за което самата „Ислямска държава” допринесе доста.

Разследване, което хвърля светлина върху прикриван от управляващите скандал с турски шпиони, беше публикувано от Фрог нюз. Разкритията на медията са направени по информация от службите.

Когато ме попитат за мнението ми относно Реджеб Тайип Ердоган, отговарям с въпроса „За кой Ердоган по-точно ме питате?“. За мен съществуват четирима Ердогановци: Ердоган – идеологът, Ердоган – администраторът, Ердоган – икономистът и Ердоган – политикът. Всеки от тях има както положителни, така и отрицателни страни.

Група ветерани от израелската армия, които наричат себе си „Брейкинг дъ сайлънс” („Нарушаване на мълчанието” – бел. прев.), опитват да разкрият истинските действия на израелската армия в окупираните палестински територии. Израелски топ политици обаче ги обвиняват, че са заплаха за страната.

Не за първи път американски служител признaва за предишната си работа, но както винаги е „след дъжд - качулка”. 

Бившият шеф на разузнавателното управление на Пентагона, генерал-лейтенант Майкъл Флин, в интервю за германското списание „Der Spiegel”, в неделя, 29 ноември, заяви, че ако САЩ не бяха нахлули в Ирак, терористичната групировка „Ислямска държава” нямаше да възникне. Той твърди, че нападението над Ирак е било огромна грешка и че колкото и жесток да е бил Саддам Хюсеин, унищожаването му е било неправилно. 

Множество показатели сочат, че настоящата украинска власт се стреми да се възползва от последните събития. Киев започна да изпраща ясни послания към Анкара, сочещи че двете страни могат да се обединят срещу общия си враг, а именно „руската мечка”.

Може би руската заплаха за нападение над тройката – Саудитска Арабия,Турция и Катар – заради подкрепата им за тероризма, изразена в доклад, публикуван в официалния и много популярен вестник „Правда“, е много по-сериозна от атентатите в Париж, тъй като изпълнението ѝ би могло да предизвика регионална война, или дори световна.

Все още продължават споровете около сваления руски самолет над Туркменската планина в Сирия, в близост до границата с Турция. В същото време продължават усилията за потушаване на напрежението около тази внезапна криза, като свидетелство за това бе визитата на  френския президент Франсоа Оланд в Москва и срещата с руския му колега Владимир Путин.