×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 42

- Защо се случи клането в Париж, имаше ли предиостория?

- Заради реакцията на френското правителство спрямо карикатурите, осмиващи пророка Мохамед преди години и забраната за носене на забрадки на публични места. Това дава хляб на екстремистите да се явяат като защитници на религията и на исляма. Също и участието на Франция във войната в Сирия срещу „Ислямска държава” (ИД) и в Мали. Няма как „Ал-Каида” и ИД да оставят това без внимание.

Ваше Високопреосвещенство, миналата година посетихте България два пъти и говорихте за положението на християните в страните от „арабската пролет”, и по-специално в Сирия. Промени ли се обстановката оттогава досега?

Промени се, и то към по-лошо, за съжаление, заради ескалацията на насилието и заради все по-големите по мащаб заговори срещу арабските народи. Ако става дума за Палестина, виждаме, че Израел с усърдие продължава да провежда окупаторската и потисническата си политика по отношение на палестинския народ. Аз, въпреки че много добре осъзнавам трудния период, през който преминава регионът на Близкия изток, съм оптимист за бъдещето. Вярвам, че то ще е много по-добро, защото тежката ситуация прилича на летен облак, който скоро ще отмине. Много съм щастлив да посетя офиса на агенцията ви и да открия вашата медия. Пожелавам ви успех при отразяването на всички човешки, национални и арабски проблеми, и по-специално на палестинския въпрос.

На Реджеб Ердоган не му пука дали страната му ще влезе в Европейския съюз. Той го използва като троянски кон, за да се саморазправи със силното вътрешно влияние на армията. Това каза за Фрог нюз Мохд Абуаси, който е директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Вижте какво още каза експертът по ислямски фундаментализъм:

В края на годината, когато класациите със световните събития на 2013 вече бяха изготвени, серия терористични актове разтърси Русия. Атаките отнеха живота на над 40 души и раниха десетки.  Жена камикадзе взриви автобус на 21 октомври,  последваха още два атентата – на жп гарата във Волгоград на 29 демекври, още на следващата сутрин, отново във Волгоград, в час пик беше взривен и тролейбус.

Lentata.com потърси директора на Центъра за близкоизточни изследвания  д-р Мохд Абуаси,  за да го пита седи зад атентатите и очакват ли се още терористични атаки.

Специално за “ШОУ” д-р Абуаси коментира задкулисието на сирийската криза и отражението й в България.

- Д-р Абуаси, вече е ясно, че въоръжената опозиция в Сирия се контролира от “Ал Кайда” и други джихадистки организации. Вие сте един от първите, които казаха това. Бихте ли обяснили по-подробно за какво става дума?
- Още преди година аз казах, че “Ал Кайда” в Сирия управлява въоръжената опозиция! Тогава ме обвиниха, че подкрепям режима на Асад!
Аз не подкрепям нито един арабски режим! Но не мога да приема да бъде съсипана една държава и стотици хиляди да загинат, само за да бъдат удовлетворени американските интереси!

В момента терористи от 83 държави воюват срещу режима на Асад. Те не трябва да бъдат наричани дори ислямисти, а бандити, престъпници, криминални елементи. Това, което те изповядват, няма нищо общо с ислямската религия, а са техни престъпни интерпретации.

Шейх Абу Шариф , религиозен водач и говорител на "Асбат ал Ансар", дава интервю в един от офисите на организацията в лагера "Айн ел Хелуе" край град Сайда в Южен Ливан.

- Шейх Абу Шариф, каква организация е "Асбат ал Ансар" и защо съществува?

    Севастийският архиепископ Теодосий  от Православната църква на Йерусалим е роден през 1965 г. в Раме (Горна Галилея) със светското име Атала Хана. Изучава теология в Йерусалим и Гърция. През 2001 г. става говорител на Православната патриаршия на Йерусалим. Международно известен с активната си защита на палестинската кауза, заради която е бил арестуван от израелската окупационна власт. Той е доктор хонорис кауза на Богословския институт в София.

Директор на Центъра за близкоизточни изследвания направи коментар за случилото се в специално интерво за Vesti.bg Това е пиратство, почти като в Аденския залив. Така определя нападението над хуманитарния конвой към Газа д-р Мохд Абуаси, експерт по близкоизточните въпроси и тероризма и директор на Центъра за близкоизточни изследвания .

Той направи коментар за случилото се в специално интерво за Vesti.bg.

Д-р Мохд Абуаси, директор на Център за близкоизточни изследвания, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Д-р Абуаси, каква е последната информация за ситуацията край Ивицата Газа, с която разполагате?
Д-р Мохд Абуаси: Последната информация, с която разполагаме, е това, че минимум десет души са загинали, като повечето от тях са турски граждани. Все още няма официални данни за точния брой на загиналите. Няма и официална информация за съдбата на останалите пътници на корабите от хуманитарния конвой. Сега Израел държи всичко в неизвестност и медиите отразяват само това, което излиза от тях.
Фокус: Каква е вашата оценка на ситуацията?

 

Джон Еспозито е професор по изследвания на исляма в Джорджтаунския университет. Далия Могахед е изпълнителен директор на  Центъра за изследвания на мюсюлманите към „Галъп”. Двамата осъществиха голямо проучване, на основата на което  написаха  „Кой говори от името на исляма? Какво действително мислят 1 милиард мюсюлмани?”
Центърът за близкоизточни изследвания публикува подробен вариант на резултатите от изследването в сп. „Изток- Запад”,  бр.4 от 2009 г., а също така  представи резултатите и в сайта. Коментарът на двамата изследователи, който сега представяме,  поставя съществени проблеми, отнасящи се до тълкуванията за отношението ислям-тероризъм.

Какви са предпоставките за развитие на радикален ислям, имат ли подобни твърдения основа у нас? Отговор на тези и други въпроси пред Агенция „Фокус” даде ръководителят на Център за изследване на тероризма във Великобритания д-р Кемаал Хелбауи, който изнесе тематична лекция за тероризма в СВУБИТ.

 

д-н Абуаси, доколко сериозни са основанията на сигналите на депутата Яне Янев за наличие на радикален ислям в Рибново и Западните Родопи?

Дамаск: Загиналите във войната в Газа палестинци са над 700, приблизително една трета от тях са жени и деца, а ранените са над 3,000.

 Но в намиращият се в Дамаск щаб на организацията, Муса Абу Марзук, заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас, в интервю пред ал-Джазира заяви защо смята, че Хамас е близо до победата срещу Израел.

Г-н Абуаси, кой според вас носи отговорност за ескалацията на насилието в ивицата Газа - движението “Хамас”, което изстрелва ракети срещу Израел или Тел Авив, който започна военна операция срещу групировката, обяснявайки я с факта, че трябва да защити страната?

За новите въздушни удари на Израел срещу Ивицата Газа Агенция “Фокус” разговаря с директора на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси
Фокус: Смятате ли, че военната операция на Израел е последен опит за неутрализиране на “Хамас” преди встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама?

ШПИГЕЛ: Професор Чомски, катедралите на капитализма се срутиха, консервативното правителство прекарва последните си работни седмици в планове за национализация. Как ви кара да се чувствате това?

Чомски: Времената са твърде трудни и кризата е твърде жестока, за да си позволим злорадство. Гледайки към нея в перспектива, фактът, че ще има финансова криза, беше напълно предвидим, предвидима беше нейната основна същност, ако не мащабите й. Пазарът никога не е достатъчно ефикасен.